fbpx Пролетен флирт в жълто | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Opel ADAM

Пролетен флирт в жълто

Хората буквално се обръщаха, защото мъникът прихващаше периферното им зрение. Нищо, че е жълт и може да мине за такси. Или всъщност точно, защото е жълт, но някак одухотворен, с неподражаем стил и несравнима визия. Това е шикозния градски „сваляч“, наречен много удачно от Opel – ADAM. Уличната заигравка с една жълто порше Carrera (или по-точно с шофьора в него ) в слънчевия пролетен ден бе предизвикана именно от моят ADAM, който като магнит привлече очите скрити зад „рейбана“.  Попътувахме си заедно из улиците, защото се оказа, че накрая имахме обща дестинация – един от софийските молове. За голямо мое удоволствие мъникът не ме предаде в елегантната гонка, която си спретнахме. 100-те конски сили, 1,4 литровия бензинов мотор и ръчната скоростна кутия реагираха отлично на внезапни тръгвания на светофар, рязко изпреварване и  ускорение. Не се дадохме на мощната Carrera. 
 
 
Като всеки Адам и този показва здрави мускули. Трапецовидната форма на корпуса води до широка следа, която осигурява отлична стабилност на пътя. Предното окачване Макферсън е свързано с каросерията, а задното включва съставна торсионна греда. Така че, въпреки изключително компактните си размери автомобилът демонстрира невероятна сигурност при пътуване с висока скорост. Системата за контрол на стабилността ESP от последното поколение и е част от стандартното оборудване на всички версии. 
 
 
Когато се наложи да се повъртите из тесните централни софийски улички в търсене на празно място за паркиране, оценявате какво предимство са малките размери. Защото много често и с талони и без, все няма места. Но имате голям шанс да откриете малко местенце, изоставено, защото не е било достатъчно за някой седан или джип. И за да е съвсем лесно паркирането, може да включите „градски волан“ - специален режим на работа на електрическото кормилно сервоуправление - CITY, който се активира с помощта на бутон. И воланът става като перце. Винаги изпитвам съжаление, като видя как някоя шофьорка буквално се набира по волана, за да направи някоя маневра. Ако има този бутон – усилието отпада. Ако предпочитате по-директно усещане, просто си оставате със стандартния волан. 
 
 
ADAM има собствена скулптура – модерна и авангардна. Специалната линия на покрива, ярко подчертана от хромирана лайстна, го отделя от корпуса и отстрани зрителят остава с впечатление, че това камерно купе, освен всичко е и кабриолет. В случая обаче не е. Но това решение позволява игра с два цвята. В страничната част са имплантирани типичните за новия дизайнерски език на Opel острието в долната част на вратата и „ударната вълна” под формата на рязко извиваща се около дръжката на вратата релефна линия – решение, използвано при Astra GTC.
 
 
Широката радиаторна решетка е украсена с масивна хромирана лента с интегриран марков знак, която обаче завършва като елегантно завити нагоре мустачки. Предните светлини са с вградени дневни елементи с формата на крило, което е също типично за Opel решение. За първи път в A-сегмента както предните светлини, така и задните се предлагат с авангардната LED технология, с която се намалява разходът на енергия. 
 
Истинският спектакъл е в купето. Въпреки, че мъжката половина от шофьорите, може да реши, че този жълт интериор е в повече, на мен страхотно ми допадна. Невероятно настроение създава (затова три дни не се разделих с жълтата чанта, обувки и шал – толкова подхождаха...).
 
Жълтите шарки кръстосват и по седалките. Ако обаче ви идват в повече, имате множество опции да създадете собствено дизайнерско решение – може да избирате между различни декорни панели, скрито амбиентно осветление и гама от различни облицовки на покрива. На разположение имате 12 различни цвята за купето. 
 
Този покрив се вписва отлично в целия нахакан характер на автомобила. Но, ако сте по-романтична натура ADAM предлага нощно небе – малки лампички светват на покрива, когато е тъмно. 
 
Всъщност, ако вниманието на околните не ви е по сърце – този автомобил не е вашият. Трябва да сте родени за сцената, за да може любовта ви с ADAM да намери почва. Като цяло се предлага с 31 различни дизайнерски и цветови решения за колелата с размери от 15 до 18 цола. И за финал могат да се декорират с цветни клипсове.