fbpx Проверките за нелицензиран софтуер продължават | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проверките за нелицензиран софтуер продължават

Служители на Сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” на ГДБОП, съвместно с представители на столичната дирекция на НАП, Комисията за защита на потребителите, Патентно ведомство и Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС (The Business Software Alliance/BSA) извършиха специализирана полицейска проверка в офиса на компания от град София, занимаваща се с разпространение на територията на цялата страна, в това число и посредством Интернет, на луксозни стоки – парфюми, без съгласието на носителите на права върху търговските марки.
В хода на извършеното претърсване и изземване служителите на ГДБОП проверили и притежаваните от фирмата компютърни системи. Установено е, че върху 5 настолни компютърни конфигурации, лаптоп и сървър в офиса на дружеството са инсталирани нелицензирани копия на компютърни програми, правата върху които се притежават от компании - членки на СИБС, за които фирмата не е предоставила необходимите доказателства, удостоверяващи тяхното законосъобразно придобиване и използване.
Това е поредната успешна проверка на служителите от Сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” на ГДБОП за противодействие на нарушенията срещу обекти на интелектуалната собственост. Действията на правоохранителните органи по противодействие на нарушенията срещу обекти на авторското право съвпадат и с продължаващата инициатива на СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер... А вие?”, акцент в която е повишаване информираността на местния бизнес относно рисковете от използване на нелицензирани компютърни програми и ползите от въвеждането на система за ефективно управление на софтуерните активи.