fbpx Първи слънчеви лъчи на ипотечния пазар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първи слънчеви лъчи на ипотечния пазар

На пазара на ипотечно кредитиране в страната започва с отчетлив оптимизъм отчитат анализаторите от Кредит център. Расте броят на запитванията за кредитиране, нараства и делът на големите кредити. Движението на тези два показателя предвещава ръст в обема усвоени кредити още през февруари.

През предходната 2010 г. изгодни предложения за покупка на имот се намираха във всички сегменти на пазара на имоти. Това остави у потребителите усещането, че цените трайно ще вървят надолу.

През последните два месеца на годината, обаче, продавачите и инвеститорите нееднозначно демонстрираха твърдост и цените в средния сегмент се стабилизираха. Разминаването между търсене и предлагане остана най-голямо във високия ценови сегмент. Луксозните имоти с цени над 100 000 евро продължават да намират купувачи бавно и трудно. Това кара много желаещи да притежават подобно жилище да дебнат в търсене на притиснат продавач. Именно подобни сделки са причината за растящия брой на кредитите над 70 000 евро. Специалистите считат, че тази тенденция ще се запази през цялата 2011 г.

Положителните тенденции се виждат и в профила на запитващите. През цялата 2010 г. най-голям дял от кредитополучателите бяха нуждаещи се от жилище домакинства, които най-често попадаха в категорията на „средностатистически българи”, сключващи сделка в ниския до среден сегмент на пазара. Банките подобриха условията, така че да срещнат техните нужди и сделки започнаха да се случват. От началото на годината виждаме надграждане на тези положителни тенденции – от една страна по-заможните хора започват да се оглеждат за сключване на изгодна сделка, а от друга – банките удължиха периода на промоциите и ги обогатиха с допълнителни екстри и бонуси, за да мотивират допълнително колебаещите се. Ставаме свидетели на запитвания и усвоени кредити за по-големи суми при по-голям процент финансиране и за по-дълъг период. И всеки от тези показатели е знак за успокоение на пазара и предстоящ ръст в сегмента.

Безспорен знак за растящата увереност на потребителите е липсата на изтеглени кредити до 10 000 евро в началото на годината. Поведението им е резултат от оптимизма, който се очаква да характеризира пазара през цялата 2011 година. Въпреки това все още повече от половината кредитополучатели предпочитат да изтеглят заем между 10 000 и 30 000 евро. А делът на кредитите над 70 000 евро доближава 9%. Втората по големина група на кредитите е тази между 30 000 и 50 000 евро. До кредит в такъв размер са прибегнали близо 29% от потребителите на ипотечни кредити.