fbpx Как да постъпите, ако решите да купувате или продавате имот | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да постъпите, ако решите да купувате или продавате имот

1. Решете какъв тип недвижим имот ще купите и ще ползвате ли услуга на посредник.

2. Определете сами за себе си как трябва да изглежда Вашият бъдещ имот по площ, цена и къде да се намира, като имате предвид, че важна характеристика на ликвидния недвижим имот (този, който бързо може да се продаде) е неговото местоположение. Изисквайте от брокера да Ви показва имоти, които отговарят на изискванията Ви. Така ще спестите време.

3. Решете предварително как ще финансирате покупката – с лични средства или с банков кредит. Ако ползвате банков кредит – изберете кредитиращата банка предварително, преди да започнете да избирате имот. Проучете условията на банките и се уверете, че финансирането ще Ви бъде осигурено. В противен случай, рискувате да заплатите капаро, което да изгубите, тъй като банката може и да не Ви отпусне кредит.

4. Поинтересувайте се какви са допълнителните разходи по сделката:

- държавни такси по прехвърляне на собствеността (местен данък, нотариална такса и такса вписване);

- разноски за банкови преводи (продажната цена и капарото се плащат само по банков път);

- размер на комисионната, като имате предвид, че комисионните за градски имоти, както и за къщи на село варират средно от 2 до 3 % на страна по сделка за покупко-продажба, както и че има и минимален праг на комисионната.

5. Преди да платите капаро и да подпишете предварителен договор, изисквайте от брокера да извърши предварителна проверка на собствеността (лично или чрез адвокат, нотариус) и да Ви запознае с историята на имота, както и да Ви представи устна справка за тежести. В случай, че имате някакви притеснения, изискайте от брокера да организира среща с адвоката, нотариуса, обслужващ агенцията, и задайте въпросите си направо на тях. Имайте предвид, че тази услуга не се заплаща допълнително, а е включена в цената на комисионната на брокера.

6. Поискайте подробно мотивирано становище от страна на брокера относно инвестиционния потенциал на жилището – възможностите за запазване, увеличаване, намаляване на стойността; доходност от наем; ликвидност (възможност за продажба). Направете това дори да смятате, че никога няма да препродадете имота или да нямате намерение да го отдавате под наем. Човек никога не знае, а това е ваша инвестиция.

7. За продажба или покупка на имот в друго населено място се обърнете към местен специалист - брокер, който извършва дейност в същото населено място по местонахождение на имота. Изключение от това правило може да се допусне, ако работите с брокер по вашето местоживеене, чиито услуги вече сте използвали, имате му пълно доверие и желаете да се заеме с продажбата или покупката на Ваш имот в друго населено място.

8. Използвайте брокери, притежаващи съответната специализация. За сделка с парцел потърсете брокер, който специализира в сделки с парцели. За сделки с жилищен имот или с имот в строеж, с ваканционен имот – обърнете се към брокер, специализиран в този вид сделки. Важно е, защото различните видове имоти притежават специфики, които са известни на специализираните брокери и по този начин се защитава Вашия интерес.

9. Ако брокерът Ви направи достатъчно мотивирано предложение и предложи добър план за продажбата на имота Ви, може да помислите за сключване на ексклузивен договор с него (договор с изключителни права). Уверете се, че при сключване на ексклузивния договор, брокерът Ви активно ще си сътрудничи с други брокери, работещи на същия пазар по местонахождение на имота Ви (ще разпространи офертата до всички брокери в региона, така че информацията да достигне до всички активни купувачи).