fbpx Ras Al Khaimah | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ras Al Khaimah

Едно от седемте арабски емирства

 

София-Раз-ал-Кхайма, ОАЕ

Емирството открива своето лице за света. Това е бъдещата най-перспективна свободна зона за бизнес. Уникални проекти за милиони долари ще предложат на туристите фантастични условия за отдих и забавления

 


Когато получих покана от Съветника на Принца на короната на Ras Al Khaimah (RAK), д-р Катар Массаад да посетя емирството, бях със смесени чувства. Все пак това е доста неизвестно за нас, българите, емирство в арабския свят и имах известни притеснения от това, което можех да видя там. От друга страна, земята на шейховете и петрола ме привличаше неудържимо. Освен това щях да се срещна и лично с Негово Величество, Принца на короната, Шейх Сауд.

Д-р Катер Масаад, съветник
на престолонаследника на короната и CEO, RAK Ceramics

Д-р Масаад, с какво привличате инвеститорите тук?
- Аз мисля, че RAK e най-доброто място за правене на пари. Защото е много лесно да се извърши всякаква операция. Тук няма корупция, данъците са с 0%, може да внасяте и изнасяте стоки без никакви такси и данъци, имате абсолютна сигурност, никаква бюрокрация. Няма синдикални и законови проблеми. Може да изнасяте и внасяте пари в емирството без никакъв контрол. Идеята да направя фабрика именно тук е защото за това, което тук произвеждаме за 10 месеца, в Китай или Европа ще са нужни 2 години! Тук освен всичко, печелите и време.

Но емирството е малко. Няма ли след 10 или 15 години да се пренасели?
- Да, малко е, но е с голям потенциал и затова всеки е добре дошъл. Вижте например Сингапур. Той е още по-малък от емирството. Но бизнесът от цял свят се събира там, всички туристи искат да посетят това фантастично място. Ако преди години годишният доход на глава от населението е бил около 300 долара, днес е 24 хиляди долара.

Смятате ли, че има потенциал за бизнес между България и RAK?
- Категорично и той още не е започнал. Във всяка държава има хора, които правят добър бизнес. Сигурен съм, че и у вас има фабрики, които търсят да разширят производството си и искат да излязат навън. Защо да не направят именно тук ново производство или да позиционират търговски отдел?

 

Сега, след пет прекарани дни там вече мисля, че това е новият рай за бизнеса и туризма!
RAK е едно от седемте княжества в Обединените арабски емирства (ОАЕ). С огромни стъпки то развива своята икономика, за да покани света при себе си, като му даде перфекти условия за бизнес и туризъм. RAK се намира само на 45 минути път от Дубай, като се пътува по съвсем нов, ненатоварен магистрален път. От двете му страни е пустинята и много често може да видите камили. Пътни такси няма.

Като модерна приказка от 1001 нощ...
RAK има 5 хотела, но безспорната перла е The Al Hamra Fort Hotel&Beach Resort. Петзвездният комплекс на морския бряг има основно тяло и три вида вили - с директен изход на плажа, с морски изглед и градински изглед. Навсякъде има климатици, които вкарват антибактериален въздух. Въпреки невероятните температури с 95% влага през топлите месеци, приказните градини са вечно зелени.

Новите проекти на RAK
Останах изключително впечатлена от размаха, с който се развива индустрията на туризма и предлагания все повече лукс, и възможности за свободното време.
До края на декември ще завърши първа фаза на уникален, мащабен проект за около 274 милиона долара. Целият комплекс ще представлява вилно селище от 800 къщи на брега на морето и 500 апартамента с няколко типа строителство, които се продават на частни клиенти от цял свят. Към него ще бъде изградено голф игрище с 18 дупки, пристанище и голям търговски комплекс. Цената на кв. метър на вилите е около 1000 евро (колкото на Черноморието). Втората фаза от комплекса ще приключи през септември 2006 г., а за финалната фаза се предвижда да се изгради селище с арабски вили, всяка със свой уникален дизайн.


През пролетта на 2007 г. ще отвори врати уникален 7-звезден хотел на брега на морето - Al Hamra Palace. Той ще съчетае традициите на арабски дворец със стила на истинска арабска култура и стил на живот. Проектът включва 400 стаи, с минимум пространство от 72 м2 и 37 луксозни студиа.
Следващият проект е свързан с изграждането на модерен хотелски комплекс в планината Хаджар (1900 м надм.вис.). Идеята е там да се построи писта с изкуствен сняг и сутрин туристите да карат ски, а следобед да са на плажа. Ще бъде изграден и специален лифт от морето до планинския комплекс, който за 20 минути ще доставя туристите в двете посоки. В момента проектът е напълно готов, но се строи пътят, който ще стигне до планината, след което ще започне и самото изграждане на комплекса.

Икономика
Гръбнакът на стопанството и двигател на икономическия растеж в ОАЕ е нефтодобивната промишленост. Проучените запаси са над 7 млрд. т, като основната част от тях се намира в емирство Абу Даби. Годишният добив на нефт е около 110 млн. тона.

Минерални източници
Земята на Рас ел Кхайма изобилства от находища на варовик, желязо, мед и хром. Големите варовикови залежи са предпоставка за развитието на циментовата и строителната индустрия в емирството и страната като цяло.Селско стопанство
Въпреки малката си площ, RAK е третият по големина производител на селскостопански стоки в емирствата. Например всички зеленчуци в хотелите на емирството са местно производство, а качеството им по нищо не отстъпва на това, с което ние сме свикнали.

Производство
Производството на строителните материали - керамични плочки, цимент, както и на фармацевтични продукти е с история в Рас ел Хайма. Отрасълът е силно конкурентен, като основните играчи на пазара са няколко международни и местни компании. Благодарение на шейх Сауд, тук са привлечени фабриките на Arc International, Lacticrete, Falcon Technoligies (производство на DVD за европейския и северно американския пазар).

 


Н.В. шейх Сауд, престолонаследник на короната на емирство
Ras Al Khaimah, специално за сп."твоят БИЗНЕС"

Още преди личната ми среща с шейх Сауд, останах впечатлена от факта, че всички местни хора, с които се срещах, говореха с изключително възхищение и преклонение пред делата на своя ръководител. Мъж на действието, Шейха е инвестирал над 1 млрд. AED в технологичното и индустриалното развитие на RAK, както и за подобрение на жизнения стандарт на хората в емирството.
Срещата ми беше в личния му дворец. Останах впечатлена, че когато влязох никой не пребърка чантата ми, не минах през скенери за метални предмети и разговорът ни протече само на четири очи... (разбира се, моят гарант беше неговият съветник д-р Масаад). Първоначалното ми сериозно притеснение падна в мига, в който влязох в кабинета и шейх Сауд ме посрещна с широка усмивка и сърдечно ръкостискане.

Ваше Височество, RAK е неизвестно емирство за повечето българи. Какво трябва да знаем за него?
- Ras Al Khaimah е известно от векове с търговията си. Тук са идвали хиляди кораби и ние сме търгували със съседните държави, Азия, Африка. Така, че сме много добри специалисти по морска навигация. Моето семейство също много е допринесло за развитието на този сектор от живота на емирството.

Кой сектор на индустрията сега се развива най-бързо?
- Може би на първо място е производството на цимент, затова и строителството в момента върви с огромни стъпки. Следва производство на керамика и санитарни изделия, които са водещи в света, както и порцеланови изделия. Освен това залагаме много и на високите технологии и имаме много сериозно производство на DVD-та. Сега започваме да експлоатираме туристическите възможности на RAK.
Как промотирате възможностите на туризма тук?

- Сигурно сте се убедила, че имаме прекрасни плажове. В същото време имаме и планина. Затова искаме да предложим нещо уникално на хората, които желаят да сменят климата, но нямат време за това - ние им даваме събрани в едно, море и планина. Развиваме екотуризма, ще предложим и много развлечения, и един висок стандарт на живот на гостите на емирството.

Какъв е стандартът на живот в емирството?
- Ние имаме амбиции да постигнем висок стандарт на живот за хората в страната. Едно от нещата, които се стремим да подобрим, е управлението в действащата федерална структура в Рас ел Хайма. Стремим се да подобрим и образованието, защото осъзнаваме неговото значение в дългосрочен аспект. Затова правим всичко необходимо да стимулираме младите хора и да им даваме възможност да заемат високи позиции в образователната система. Факт е, че голяма част от жените са заети в образователната сфера. Целта на RAK е да създаде условия за развитие на кариера на хората, които живеят тук.
Други сектори, които подобряваме са електрификацията и газификацията така, както е и в останалите емирства.

Вярно ли е, че правителството на емирството подарява къщи на местните хора?
- Това, което властта желае е да направи хората в емирството реални акционери в него. Един от начините е, като им предоставяме земя, дом и всички удобства.

Трудно ли е да се открие чуждестранна фирма в свободната зона тук?
- А, беше ли трудно да влезете при мен?

Категорично, не!
- Да откриете фирма е още по-лесно.

По какъв начин гарантирате сигурността на чуждите туристи във вашето емирство?
- Нека да погледнем фактите. Животът в ОАЕ е по-безопасен от всяко друго място в света. Процентът на престъпност е сред най-ниските, които съществуват. В страната няма терористични актове или каквито и да е престъпления. Гордея се, че в RAK хората живеят в мир и сигурност.

Какво знаете за България?
-Това, което знам за България е, че тя е една прекрасна страна. Чувал съм, че имате много добра образователна система. Непременно трябва да дойда в България, това е мое голямо желание.

Какво очаквате да се случи с петролната криза?
- Кризата с петрола е следствие от ръста на световната икономика и нарасналите потребности от гориво. Преди години нямаше такова търсене на гориво и цените падаха непрекъснато. Следователно и никой нямаше интерес да инвестира в самия петролен бизнес, в подобряване на условията му. А сега се налага много бързо да поправим това, което неизбежно рефлектира върху ценовия механизъм. Решението е да се направи план за инвестиции в петролния бизнес.

Мислите ли, че съществуват реални възможности за бизнес между Ras Al Khaimah и България?
- Да, разбира се, че има такива възможности, особено в областта на търговията. Виждаме, че вашата страна се развива много динамично в тази посока. Това, което искам да кажа на всички българи, е че RAK е страната, където може да живеете добре, да инвестирате, работите и да печелите. Съществуват прекрасни възможности за бизнес тук.