fbpx Регистрираните марки- слънце и въздух | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Регистрираните марки- слънце и въздух

Марките са знаци, с които субектите на пазара обозначават своите стоки и услуги, за да може потребителите да ги различават от стоките и услугите на другите. Никой не бърка Adidas с Nike, защото и двете фирми са се погрижили марката им да хваща окото и слуха, да е оригинална и неповторима, да е синоним за високо качество и не на последно място - да е широко рекламирана и добре защитена с регистрации едва ли не по целия свят. Добрата марка продава продуктите. Но добра марка не се създава и не се налага лесно.
Прохождащата фирма, наред с всички останали неща около регистрацията, трябва да се погрижи фирменото наименование да е не само оригинално, но и годно за регистрация като фирмена марка. В това отношение дългите, описателни наименования или сложните абревиатури не са желателни. Затова пък добрите фантазийни или асоциативни думи са на място - например ТИТАНТ за търговия с дрехи с големи номера. Може да се избират и подходящи асоциативни думи, свързани с дейността на фирмата - например от фолклора ГРАМАДАН за същия бизнес. И отрано трябва да е ясно - всякакви козметични добавки, дори да минават при регистрацията в съда, не помагат да се различи наименованието като марка, защото то е сходно с някое друго до степен на заблуждение. Ако марките ТИТАНТ и ГРАМАДАН са регистрирани, Патентното ведомство няма да регистрира за същия бизнес марки като ТИТАН ПЛЮС и БЪЛГАРСКИ ГРАМАДАН, а собствениците на такива мимикрични марки заради имитацията могат да попаднат сред нарушителите на Закона за защита на конкуренцията. Затова, когато избирате фирменото си наименование,
проверявайте не само в базите данни на съда, но и в базата на Патентното ведомство
Така ще бъдете сигурни, че наименованието, което сте си избрали, ще може да се регистрира и като марка. Ще получите двойна закрила - и по Търговския закон, и по Закона за марките и географските означения. Същото важи и за асортиментните марки, които ще си избирате, за да обозначавате някой продукт. Най-опасна е заблудата, че може да се узурпира като марка видът на стоката или услугата - думата ЧАЙ не може да бъде марка за стоката ЧАЙ, но може да бъде марка за телевизионното предаване ЧАЙ. Думите МОКА и АРАБИКА не могат да са марки за стоката КАФЕ, тъй като указват вида или сорта кафе. Но с фантазийната марка МОКАРАБИЯ притежателят е намерил пътя на асоциациите в разума и чувствата на кафеджиите.

Какво му трябва на
едно предприятие:

добър мениджър,
добър продукт
и ЕДНА ДОБРА РЕГИСТРИРАНА МАРКА!

И още нещо - добър консултант, най-вече представител по индустриална собственост, който ще помага, ще съветва и ще тича по всичките тези проверки и регистрации. Представителите по индустриална собственост са повече от 200, което за България е много, но повечето бизнесмени изобщо не подозират за тяхното съществуване. Списъкът го има в интернет-страницата на Патентното ведомство. Когато стигнете до сделки с марката, ще ви помагат лицензираните от Агенцията за приватизация оценители на нематериални активи. И те са достатъчно на брой. Но не забравяйте да поискате препоръки и да видите оригиналните удостоверения и лицензи на консултанта! Ментета и двойкаджии има и в тези професи

 

Когато сте си избрали и проверили марката и сте се убедили, че няма пречки за нейната регистрация, тичайте в Патентното ведомство и подавайте заявка. Потокът от новогенерирани марки е толкова голям, че вероятността дори случайно някой да ви изпревари със заявка за същата или много сходна марка, е много голяма. Опасността е още по-голяма поради това, че в подготвителния период доста хора узнават за марката и както често става в България, като нищо могат да ви я задигнат, като първи подадат заявка за нея. Затова в подготвителния период спазвайте правилата за фирмена тайна.
След като сте подали заявката в Патентното ведомство, без страх можете да се развихрите и с продукция под марката, и с масови рекламни кампании
Само не забравяйте, че регистрацията на марките важи само за територията на държавата, в която е направена.
Ако имате намерение или вече сте на чуждия пазар, не забравяйте, че вашата марка е свалила защитната си дреха на границата и я е пресякла гола и беззащитна. Регистрирайте марките си в чужбина, там, където продавате и там, където са основните ви конкуренти. Иначе ще изпаднете в странното положение на множество бивши съветски заводи за автомобилни гуми, които по инерция от плановата икономика не си бяха регистрирали марките в България, а тук ги регистрираха други "предприемачи". Естествено, за да извличат печалба, като спират вноса на гумите на митниците и искат и от производителите, и от вносителите лицензионни такси, без да са произвели нито една гума.
Марките са като децата, отначало са млади и неукрепнали, но при добри грижи на своя родител-стопанин укрепват и стават привлекателни, тоест скъпи. Добрата марка може да се продаде, заложи, лицензира, апортира в капитала и какво ли още не. Не е лошо всеки бизнесмен да си мечтае, че неговата марка ще стигне цената на марката КОКА КОЛА - над 80 милиарда долара!

 

За допълнителна информация по темата:
Тел. 9733610, Факс. 9733603, Е-mail: benatov@einet.bg