fbpx Топ 3 ползи за един директор от работата с коуч | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Топ 3 ползи за един директор от работата с коуч

 

Разбира се, специфичните ползи от коучинга много зависят от казуса, по който работи клиентът, степента му на ангажимент, както и от нивото на коуча.

Топ три ползи за изпълнителния директор от работата с коуч са:

1. От разфокусиране към фокус – подкрепя изпълнителния директор да овладява центробежните сили в компанията и бизнес средата и да поддържа фокус върху най-важните цели на организацията, отчитайки интересите на вътрешните и външните заинтересовани страни.

2. От “нормална” скорост към висока скорост: Скъсява времето между идеята и действието, като подкрепя управителя да направи вътрешни победи по пътя към желаните резултати. Това звучи просто, но понякога изпълнителният директор отлага решение, разговор или конкретно действие с месеци, а с помощта на коучинга може да го задвижи още на следващия ден, следващия час или дори на момента. Това директно влияе върху скоростта, с която се движи екипа и цялата компания. В бизнес среда на експоненциално нарастваща скорост и несигурност, това е от критично значение.

3. От “заетост” към проактивност: От непрекъснато гасене на пожари към фокусирани действия с голям ефект за организацията. Това подкрепя управителя да премине от лидер, който е потънал в оперативната работа и си постига резултатите, към това да започне целенасочено, с кураж и сърце да задвижва себе си, екипа и компанията и да постига не просто добри, а изключителни резултати.

Всичко това центрира цялата организация и има вълнообразен ефект върху екипа, клиентите, партньорите и доставчиците, както и върху цялата индустрия и икономиката. Имали сме случаи, в които много малки, но осъзнати, целенасочени и систематични задвижвания на изпълнителния директор са довели до мобилизиране и задвижване на екипа на качествено ново ниво и дори до промени на пазара и в индустрията на съответната компания.

И най-провокиращото е, че всичко започва от разговор и се случва чрез разговор. Както казва Джудит Глейзър, която е коуч на изпълнителни директори на компании от класацията Fortune 500: “Мислете за технологиите и разговорите като следващата вълна – следващото място, накъдето отиваме като човечество.”