fbpx Ръст в рекламните бюджети през 2019 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ръст в рекламните бюджети през 2019 г.

Ръст на изразходените бюджети за реклама в световен мащаб с 4,7% през 2019 г. прогнозира Медийна агенция Zenith, като се очаква  обемите да достигнат 623 млрд. долара до края на годината. От компанията направиха съществено подобрение на прогнозата от декември месец. Тогава се предвиждаше ръст от 4.0%, след като бяха разгледани прогнозите за историческия ръст на изразходените бюджети за интернет рекламата и от медийния бранд повишиха очакванията за ръст в бъдеще. Прогнозите се увеличиха както следва: за 2020 г. от 4,2% на 4,6%, а за 2021 г. от 4,1% на 4,6%. Въпреки тези подобрения, се очаква цялостно изоставане на рекламните бюджети от глобалната икономика през 2019-2021 г. (през 2018 г. темпото на изразходени бюджети за реклама беше запазено).  

Западна и Централна Европа

Западна и Централна Европа се радва на стабилен ръст от 2014 г. насам с от 3% до 4% годишно. Като цяло се очаква регионът да продължи да поддържа нисък годишен ръст до 2021 г.
Прогнозите за Франция се повишават след много бърз растеж на видео съдържанието и социалните медии през 2018 г. Очаква се ръст от 4.7% през 2019 г., което прави Франция един от най-бързо развиващите се пазари в региона тази година и най-бързо развиващият се голям пазар. Рекламният пазар в Обединеното кралство остава с ръст, въпреки задаващата се перспектива за Brexit.

Източна Европа и Централна Азия

През 2014 г. ключовите пазари в този регион бяха нарушени от конфликта в Украйна, последвалите санкции, резкия спад в цените на петрола и девалвацията на местните валути. През 2014 г. рекламните разходи се понижиха с 0,5%, а през 2015 г. със 7,9%. Най-силно засегнатите рекламни пазари започнаха да се възстановяват през 2016 г. Оттогава регионът постигна двуцифрен ръст. Очаква се леко забавяне в растежа до нива от около 8% годишно от 2018 г. до 2021 г. Това прави Източна и Централна Европа най-бързо растящият блок през този период. През 2019г. регионът ще има среден годишен ръст от 3.5% до 2021 г.

От средата на 1990 г., интернет рекламата се е повишила за сметка на печатната реклама. През последните 10 години, интернет рекламата отчита нарастване с 12% от общия глобален бюджет за реклама през 2008 г., до 42% през 2018 г. Междувременно, делът на вестниците от общите рекламни инвестиции е спаднал от 25% до 8%, докато този на списанията е спаднал от 12% до 4%. Печатните заглавия ще продължават да губят пазарен дял, тъй като техните читатели продължават да се прехвърлят на онлайн версиите им или на други форми за информативно и развлекателно съдържание, като цяло. Zenith предвижда, че вестниците и списанията ще се свият със средно темпо от 5% до 7% на година и ще завършат със съответните 6% и 3% пазарен дял през 2021 г.

Общите рекламни инвестиции ще растат с известно забавяне в тепмовете в близките две години. Както и в региона, интернет е най-бързо растящата медия на годишна база, следван от телевизията. Външната реклама също бележи макар и скромен ръст, а радиото остава по-скоро стабилно като ръст на годишна база. Пресата е в криза като негативната тенденция се запазва и при вестниците, и при списанията.

Нетните инвестиции в реклама продължават да са доминирани от телевизия с близо две трети дял от медия микса. Въпреки инфлацията на пазара, въпреки липсата на единна телевизионна  валута на пазара, топ рекламодателите в телевизиите продължават да увеличават инвестициите си. Въпреки, че интернет е най-бързо растящата медия на годишна база, няма да може да се изравни с телевизията по инвестиции в близко бъдеще. След приемането на GDPR регламента в средата на 2018 г., рекламодателите не спряха да инвестират в интернет реклама и каналът продължава да расте със стабилни темпове. ООН и радио са каналите, които остават относително стабилни като инвестиции, докато пресата е в постоянстващ спад. Много от печатните издания вече имат стойностни уеб сайтове, които привличат повече аудитория, отколкото хартиеното издание.