fbpx С яхта около света | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

С яхта около света

На 31 декември 2014 г., флотилия от осем лодки стартира непрекъснато околосветско пътешествие в регатата Barcelona World Race. Един месец по-късно, седем екипажа продължават надпреварата след като на 15 януари временният водач, яхтата Hugo Boss, загуби мачтата си и напусна състезанието. За втори път фондация We Are Water участва в тази регата с едноименна яхта, този път, управлявана от шкиперите Бруно и Вили Гарсиа. По време на това приключение, братята Гарсия разпространяват по цял свят послания за необходимостта от повишаване на осведомеността по отношение на последиците от недостига на чиста вода и добра канализация. Сред всички меридиани на планетата, които маршрута на състезанието преминава, има 14 меридиана от особена важност за We Are Water. Това са меридиани на солидарност, преминаващи през районите в които фондацията има активни съвместни проекти с други организации. Прекосявайки ги, екипажът на яхтата изпраща послания за солидарност в подкрепа на тези проекти.

Приключението на братята Гарсиа с We Are Water започна с някои технически проблеми, които забавиха техния ритъм и шансовете да се наредят сред първите в гонката. На Бруно и Вили Гарсия им отне 13 дни, 19 часа и 15 минути за да достигнат южното полукълбо. С добра стратегия и тактика, яхтата вече се движи на пета позиция. По обяд на 30 януари, след почти месец плаване, We Are Water пресича меридиана на нос Добра Надежда а по-късно и меридиана на Иглен нос, който разделя Атлантическия и Индийския океан. Това е един от ключовите моменти в околосветската регата Barcelona World Race.

Шкиперите на We Are Water успешно преодоляват студа и неблагоприятните условия за плаване на „ревящите 40 градуса“. Те прекосяват меридианите на солидарност, минаващи през африканския континент. Изпращат своите послания за солидарност към безводните райони на Индия и Бангладеш, където фондацията работи по проект за осигуряване на чиста питейна вода и подобряване на санитарните условия в осем училища.

За своите премеждия по време на плаването, двамата шкипери споделят: „Ние сме добре, в добро състояние на духа, със сигурност по-слаби, но в добро физическо и психическо състояние. Лодката е в перфектно състояние, имахме обаче и сериозни притеснения. По ирония на съдбата, нашата яхта, която носи послание за повишаване на осведомеността относно проблемите с водоснабдяването в много области на планетата, претърпя повреда в системата за пречистване на вода. Отне ни около час и половина, за да решим проблема. (.....) Можете да срещнете проблеми с платната или други части на лодката и по един или друг начин, все пак, можете да продължите с навигацията, но без питейна вода плаването е невъзможно да продължи. Това ни накара да осъзнаем още по-добре, как се отразяват проблемите с доставката и съхранението на вода, които имат много хора по целия свят ".

След като яхтата попадна в условия на недобри ветрове, в началото на миналата седмица, благодарение на по-добри североизточни ветрове, We Are Water успява да възстанови навигацията и да плава с по-добро темпо. Следвайки по-кратък маршрут, братята Гарсиа вече плават към Австралия. Ако продължат плаването с това добро темпо, може да се очаква да не бъдат сериозно засегнати от антициклон, който се намира на североизток, а те не могат да избегнат подари близостта със „стената“, отвъд която, на юг, има сериозна опасност да се сблъскат с лед.