fbpx Седем български компании са в класацията CE Technology Fast 50 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Седем български компании са в класацията CE Technology Fast 50

Близо 400 компании от 16 държави в Централна Европа, включително  18 компании от България, кандидатстваха за участие в тазгодишната  класация CE Technology Fast 50, съставена за 24-та година от Делойт Централна Европа. 

Макар и не толкова висок, колкото тoзи от последните две класации, средният темп на растеж от 1502%, постигнат от компаниите от Fast 50, е добър спрямо ръста от 1460%, записан в изданието за 2020 г. Темпът на растеж се базира на приходите, генерирани от компаниите между 2019 и 2022 г., и покрива период, белязан от глобална пандемия и значително геополитическо напрежение.

Победителят за 2023 г. е словашката софтуерна компания 3IPK, създадена през 2019 г., чиито решения, базирани на блокчейн, дават възможност на клиентите в космическата и отбранителната промишленост да гарантират автентичността на данните - включително сателитни изображения за наблюдение на Земята. 

Тази година Полша и Чехия имат равен брой компании в класацията Fast 50, с по 18. Останалите 14 места бяха разпределени между Хърватия (пет), Словакия (четири), Румъния (три) и България и Сърбия (всяка с по едно).

Както и в предишни години, софтуерните компании доминират в класацията, тази година  с 31 вписвания. Четири сектора (хардуер, екологични технологии, финтех и медии и развлечения) имат по четирима представители, докато здравеопазването и науките за живота допринасят с трима участници.

Всички финтех компании обаче са в топ 12, включително първото и третото място, докато софтуерните бизнеси с най-високо представяне се класират на четвърто, пето, осмо и десето място. 

На престижното 15-то място в основната класация Fast 50 се класира българската AMPECO, основана през 2018 г., със забележителния ръст в приходите за наблюдавания период от 1627%. AMPECO разработва cloud базирана софтуерна платформа за управление на зарядни станции за електрически автомобили. Софтуерното решение на компанията е в основата на управлението на зарядни станции в целия свят и се използва успешно от оператори на зарядни станции, енергийни компании, вериги бензиностанции, телекоми, бизнеси с голям електрически автопарк и др. Софтуерната платформа на компанията се използва на 6 континента, а чрез нея оперират над 60 хил. зарядни станции.