fbpx Сен Тропе в снимки през януари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Сен Тропе в снимки през януари

Ако търсите онова лазурно синьо, в което слънцето и мачтите и корпусите на супер модерните яхти се оглеждат във водното огледало – идете към Френската Ривиера. Там има от всичко по много – дори и през януари, когато Европа на много места е покрита в дълбок сняг, а температурите падат с много минуси надолу, то на Лазурния бряг пролетните 15 градуса са истинско антистрес хапче.

И ако за туристическият бранш пандемията е голям удар, то малкото туристи, които попадат този януари тук са истински късметлии, защото ги няма тълпите, които неизменно съпътстват този край на Европа, дори и извън активните сезони.

Край Лазурния бряг тестваме най-новия модел на Dacia Jogger, който ни довежда до тук

Имаме късмета да направим една бърза обиколка из едно от френските бижута на Cote dÁzur – малкото туристическо градче Сен Тропе, което има световна слава. Днес то е любимо място за ваканция на световни знаменитости и милионери, но от следващите кадри ви потапяме в уюта на малките улички, опразнени заради пандемията. Едва ли друг път ще можем да попаднем в такова спокойствие.

Спокойствие е налегнало и морето, което е като огледало за супер скъпите яхти

Всъщност известността на Сен Тропе идва след като през 1956 г. тук е сниман филма с Брижит Бардо „И Бог създаде жената“. Актрисата и до днес живее в усамотение близо до градчето.

Със сигурност всеки се сеща за френско-италианска кинокомедия  „Полицаят от Сен Тропе“ (на френски: Le Gendarme De Saint-Tropez), заснет през 1964 г. на френския кинорежисьор Жан Жиро. Сценарият е на Ришар Балдучи, Жан Жиро и Жак Вилфрид. Главната роля на полицай Людовик Крюшо се изпълнява от великия Луи дьо Фюнес.

Идеята за създаване на филма идва на Жан Жиро, след като е на почивка в Сен Тропе и му открадват видеокамерата от плажа докато е във водата. Той се оплаква за кражбата в местното полицейско управление, но от там му отговарят, че не се занимават с такива дреболии. И тогава Жиро решава да осмее полицаите от Сен Тропе във филм, след което филмът има невероятно популярен за туристите.

След успеха на първия филм за полицаите от Сен Тропе, следват още пет серии 

През 1968 г. в Сен Тропе е сниман филмът „Басейнът“ с Ален Делон и Роми Шнайдер

Курортът е любимо място за почивка на световни знаменитости като Пабло Пикасо, Франсоаз Саган, Жак Превер, Брижит Бардо и др.

Тесните калдаръмени улички изобилстват с кафенета, скъпи бутици, ресторанти и магазинчета, които обаче сега са затворени и със сигурност ще отворят с идването на туристическия сезон.

Църквата Notre-Dame de l’Asomption е един от символите на града, построена е през 18.век в италиански бароков стил

Сърцето на Сен Тропе е старото пристанище Vieux Port. Всеки остава очарован от гледката на супермодерни яхти, между които и днес могат да се открият и рибарски лодки, а алеята на пристанището е оградена от средиземноморски стил къщи с дървени капаци на прозорците в пастелни и едно до друго кафенета с открити тераси. Този януари обаче са отворени само няколко кафенета.

Няма селище във Франция, където да не се играе най-известната френска игра - петанк. На Place des Lices мъжете се събират всеки следобед и с абсолютна отдаденост и концентрация замахват металните топки.

На този площат във вторник и събота сутрин се разгръща пъстър пазар с колоритните сергии, пълни с пресни с плодове, зеленчуци, ароматни и миризливи сирена, салсичони, пастети, дрехи, обувки и още много други стоки – има за всеки!

На алеята покрай пристанището могат да се видят всякакви возила, а през лятото тук се нареждат художници, въдхновени от кратините и пейзажите на курортното градче. 

Сен Тропе - от малко рибарско селище до легенда и бляскав, луксозен курот за богаташи