fbpx Сериозна надпревара за винените награди | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сериозна надпревара за винените награди

Почти половината претенденти за наградата „Златен ритон“ - най-престижното българско отличие за вино, са чуждестранни изби. В Международният панаир Пловдив започнаха дегустациите за определяне на победителите в Международния конкурс за вина и спиртни напитки. Той е част от съпътстващата програма на Международната изложба „Винария 2013“, която ще се проведе от 3 до 6 април 2013 г. в панаира.
В конкурса участват 45 фирми, а 20 от тях са от чужбина. Съперниците на българските винопроизводители идват от Италия, Франция, Молдова и Азербайджан.
Конкуренцията ще бъде много оспорвана и интересна, тъй като и участниците, и пробите са повече в сравнение с миналата година, заяви проф. Моллов. В предишното издание се представиха 29 фирми и около 350 проби, а сега са 45 изби и над 400 проби, поясни той.
Състезанието за винените Оскари и медали е в 6 категории, включващи млади и стари бели, червени вина и розе. За първи път в конкурса присъства група „Спиртни напитки“ за водка, уиски, мента и други подобни изделия. Състезават се общо 60 проби от ракии и спиртни напитки.

Дегустациите ще продължат до края на седмицата, а имената на победителите ще бъдат обявени в „Нощта на Златния ритон“ на 3 април, когато ще бъде открита изложбата „Винария“. Тя събира компании лидери от основните браншове, свързани с отглеждането на лозя и производството на вина и спиртни напитки. Заедно с нея ще се проведат изложенията „Фудтех“ (за хранителната промишленост) и „Хорека“ (за хотелиерско, ресторантьорско и търговско оборудване).