fbpx Сладкарска къща "Неделя" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сладкарска къща "Неделя"

Сладкарска къща "Неделя"

Сладкарска къща "Неделя" е основана на 01.04.1993 г. в София от Радослава и Георги Минчеви. През същата година е открита и първата сладкарница на площад "Баба Неделя", откъдето идва и името на веригата. В началото в нея са работили само трима човека, а собствениците, семейст-во Минчеви, сами посрещали първите клиенти.
Днес "Неделя" е верига с 12 салона в столицата и страната. В нея работят повече от 150 човека. Тортите се приготвят в модерно оборудвана и отговаряща на всички международни стандарти работилница. Всяка година асортиментът се разширява и се създават нови вкусове, които да задоволят и най-претенциозните клиенти. В сладкарската къща разнообразието е между 40 различни рецептури и над 200 вида оформяне на торти.
По време на кризата през 1996 - 1997 г. и масовите фалити "Неделя" се насочва към създаване на собствена верига с утвърдено име и развива франчайзингов принцип на разрастване (отдаване на търговските права на марката "Неделя").
Първата франчайз сладкарница на веригата отваря врати през 1999 г. на бул. "Ал. Стамболийски" в столицата.
Сладкарската къща съвсем естествено стига до тази форма на бизнес взаимоотношения, след като инвестира много усилия и капитали в изграждането на стабилна марка, позната в цялата страна. Всеки втори българин назовава първо името "Неделя", след като бъде попитан за популярни сладкарници и торти.

Какво е франчайзинг?
Франчайзингът е форма на бизнес взаимоотношения между две страни, при която едната страна (франчазьор) отдава под наем за определен период изградена и утвърдена търговска марка и
ноу-хау в областта на даден бизнес на втора страна (франчазант). Той периодично плаща на франчазьора вноски (royalty), чиято стойност се договаря предварително. При този бизнес франчазьорът запазва правото си да използва и развива принадлежащите му марка и ноу-хау.
В този случай се избягват едни от най-сериозните рискове в бизнеса. Тук практически не съществува риск от провал на предлагания продукт или марка, тъй като те вече са се доказали. Този факт обяснява и по-силната конкурентна позиция на инвеститора, дори при неблагоприятна пазарна ситуация.
Основно правило, за да бъде успешен бизнесът на франчайзингов принцип, е да се поддържа марката и да се работи за нейното
развитие.

Каква е франчайзинговата схема на "Неделя"?
Фирмата е първият изцяло български франчайзинг. Сладкарската къща отговаря на всички световни изисквания за стабилност на марката и популярност на продукта.
Франчайзингът на "Неделя" преживя успешно всички кризи в българската икономика и независимо от тях реализира растеж.
На въпрос "Подбирате ли партньорите си по някакъв критерии или всеки може да стане ваш франчазант?" собственикът на компанията Георги Минчев отговаря, че преди всичко това са хора, които знаят стойността на парите и не искат да рискуват капиталите си.
Условие е партньорът да разполага с начални средства, за да изгради собственото си заведение, и да има кураж, защото работата не е лека. Франчазанти на "Неделя" подновяват своите договори и откриват втори сладкарници на същия принцип.
Причина за това е бързата възвръщаемост на инвестирания капитал - той се възстановява до година и половина, като през това време предприемачът реализира печалби. В историята на "Неделя" няма фалирала сладкарница, отказал се франчазант или неподновен договор.

 

Facebook коментари