fbpx Стадионът Маракана е един от най-модерните в света | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стадионът Маракана е един от най-модерните в света

Контролът на 3 000 осветителни тела, които изграждат монументална осветителна система, 17 асансьора, 12 ескалатора, 292 бани, 60 бара и повече от 500 измервателни и защитни устройства на стадион „Ещадио журналиста Марио Фильо”, по-познат като „Маракана”, се осъществява от едно единствено място – стаята за контрол и наблюдение. Освен наблюдението на консумацията на енергия на стадиона в реално време, осветлението на общите части, вентилацията, климатиците, генератори, изпускателни тръби, UPS, контрол на достъпа, противопожарна система, CCTV и хидравлика също са управлявани от стаята за контрол.

Осветлението на стадиона се контролира от системи, използващи DMX и KNX протоколи, което в допълнение към интеграцията с мрежата, позволява предварително програмирани осветителни комбинации – както цветове, така и създаването на различни сценарии. В реално време се обработват съобщения за грешки в наблюдаваните системи, показващи текущите стойности за всяка ситуация, което прави работата на стадиона по-безопасна и по-ефективна. Из целия стадион са разпрострени над 300 модерни табла за автоматизация, които използват отворени протоколи за комуникация. Освен лесната интеграция на всички системи и процеси, решенията на Шнайдер Електрик позволяват да се постигне икономия на енергия до 36 %.

Система за сигурност, съставена от висококачествени камери и интелигентни системи за наблюдение правят запис на изображения. Интегрираната система за наблюдение предлага интерфейс за видео залавяне, корекции на наблюдавани зони и контрол на достъпа. Системата за съхранение на изображенията върши тежката работа: данните се анализират и автоматично отбелязват, докато алармите са изпращани на операторите, само когато има подозрителна дейност. Чрез динамичните данни, предоставяни в реално време, инцидентите могат да бъдат лесно идентифицирани и разрешени, осигурявайки по-сигурна среда.