fbpx Стартира бакалавърска програма по „Софтуерно инженерство“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стартира бакалавърска програма по „Софтуерно инженерство“

С официална церемония беше отбелязан стартът на новата специалност по Софтуерно инженерство във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“ (ВТУ), разработена съвместно между университета и българската ИТ компания PROGRAMISTA;. Специален гост бе президентът на Република България Росен Плевнелиев.

Общо 33-ма студенти ще се обучават през първата година по иновативната бакалавърска програма. Това, което отличава образователния проект от съществуващите университетски програми, е че през първите две години обучението залага основно на практиката и се предвижда засилено изучаване на техническо ноу-хау, за сметка на теоретичните дисциплини и абстрактните концепции, които се въвеждат за обучение на по-късен етап, след втората година.

Сред основните направления, които ще се изучават, са програмиране, качество на софтуер, процеси при разработка на софтуер, алгоритми и структури от данни, изкуствен интелект, операционни системи и мрежи, разработка на игри и др. Всяко направление ще има по няколко дисциплини в учебния план. Ще се изучават общо 49 дисциплини, от които 28 задължителни, 16 избираеми и 5 факултативни.

Инвестициите за създаването на новата специалност включват научния капацитет и средствата за технологичното й обезпечаване. Те са безвъзмездно дарение от компанията за Великотърновския университет. Очакванията са резултатите от тази програма да подпомогнат цялостното развитие на ИТ сектора в страната и студентите, които завършват специалността, да могат да се реализират в предпочетена от тях ИТ компания, веднага след завършване на университета.

„Ние сме на прага на четвъртата индустриална революция. Или сме част от този процес на глобална трансформация, или не сме. Решението е просто и минава единствено през образованието и публично-частните партньорства. Искам да изкажа благодарност към ръководството и екипа на компанията PROGRAMISTA;.Това за мен е модерен патриотизъм, защото те изразиха намерение да създадат тази специалност и само няколко месеца след това тя вече е факт“, изтъкна Росен Плевнелиев.