fbpx Стойчо Стойчев е победителят в конкурса „Сомелиер на годината” 2018 (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стойчо Стойчев е победителят в конкурса „Сомелиер на годината” 2018 (ВИДЕО)

 

След изключително оспорвана надпревара, в полунощ на 1 април бе обявен големият победител в петото юбилейно издание на конкурса „Сомелиер на годината 2018” и това е Стойчо Стойчев от Стара Загора. Той участва в надпреварата от 2014 г., но тази година надградените му знания бяха увенчани с победа. Въпреки това, Стойчо споделя, че „в сомелиерството никога не можеш да си научил всичко”. Работи във винарска изба.

Петото издание на конкурса бе най-трудно досега за участниците, като на финалната права бяха отсети 12 участници. За първи път бяха допуснати и две дами. Всички те бяха преминали онлайн тестове със сто въпроса, свързани с вината и храните, писане на есе, посещение на български изби, където са се запознали с тайнството на винения занаят отблизо.
Избраните финалисти участваха в тридневна дегустация в Мол България, където представяха пред любителите на виното повече от 150 различни вина.

На Галавечерята в Рейнбоу плаза, подготвена от Шеф Драгомир Симеонов, претендентите за престижната титла минаха през три кръга, като бяха оценявани от две журита – това, на винопроизводителите с председател Методи Георгиев, изп. директор на ВИ Логодаж и това, на професионалистите с председател изтъкнатият винен специалист Вили Гълъбова.

В първия кръг всички участници представяха различни вина и изби, с изтеглен билет, като показваха знанията си. Във втория кръг останаха само 6 участници, които в импровизиран ресторант с клиент изтъкнатият сомелиер Слави Райчев им задаваше въпроси свързани с представянето на чужди вина.
Във финалния кръг останаха само трима претенденти – Стойчо Стойчев, Калоян Попов и Таня Ваташка. Те трябваше да дадат предложения за комбинация на вино с представени на всеки различни храни и ястия.

 

В крайна сметка Таня Ваташка, която се явява за първи път взе бронзовия медал, но заради харизматичното си присъствие спечели и вота на публиката.

 

След разгорещени спорове останалите двама претенденти бяха получили еднакъв брой точки . Това предизвика включване на допълнително, последно състезание – декантиране на вино и разливане на еднакво количество в предоставените чаши.
Едва след полунощ победителят Стойчо Стойчев вдигна гордо купата, връчена му по традиция от миналогодишният победител Живко Енчев и като че ли не можеше да повярва на победата си.

 

По време на Галавечерята бяха обявени и победителите в различните категории на конкурса „Вино на годината”, а гостите се насладиха на 5-степенно гурме меню и осем различни вина.

Списание "твоят БИЗНЕС" подкрепя конкурса за пета поредна година.