fbpx Страните от Черноморския регион обсъждат туристическите възможности | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Страните от Черноморския регион обсъждат туристическите възможности

Страните от Черноморския регион обсъждат туристическите възможности

Министърът на туризма Николина Ангелкова бе предложена за координатор на групата по туризъм в рамките на страните от Организацията за Черноморско и икономическо сътрудничество (ОЧИС). Предложението бе направено от генералния секретар на Организацията Майкъл Христидес, по време на конференцията на министрите на държавите от ОЧИС, отговарящи за култура и туризъм, която се провежда в Сочи, Русия. Форумът се организира под егидата на руското председателство на Организацията, като предложението бе подкрепено както от страната-домакин, така и от останалите участници.

„Благодаря за оказаната чест към България, ние сме сред страните-основателки на Организацията и през годините винаги сме работили за задълбочаване на сътрудничеството във всички области“, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че над 53% от чуждестранните туристи, посещаващи България, идват именно от държавите-членки на ОЧИС. „Това са общо над 3.7 милиона души на година. Ако погледнем региона като едно цяло, то той се оказва, че е сред най-важните и големи генериращи пазари за българския туризъм“, подчерта Николина Ангелкова. Според нея страните от ОЧИС трябва да работят за улесняване и насърчаване на пътуванията в рамките на Организацията и за разработване на общи продукти, които да привлекат повече туристи от далечни пазари. „Трябва да използваме и опитът, който е натрупан в рамките на сътрудничеството в Дунавския регион, за да надграждаме постигнатите резултати“, каза още тя.

Сред темите подложени на обсъждане по време на форума бе и кино туризмът и възможностите за популяризиране на туристическите дестинации чрез филмите. Министър Ангелкова представи българския опит в разработването на рекламно видео, в което участват някои от най-големите холивудски актьори. Тя подчерта, че това е реален маркетингов инструмент за насърчаване на туризма. Посочени бяха и конкретни примери за чувствително увеличение на туристите следствие на филмови продукции – след световната премиера на кино поредицата "Хари Потър" е регистриран над 50% ръст на туристи в показаните във филма локации. През 2000 г., след премиерата на "Плажа" с Леонардо ди Каприо, над 22 % повече младежи са посетили Тайланд и др.

Във форума участваха генералният секретар на ОЧИС Майкъл Христидес, изпълнителният директор на Световната организация по туризъм Золтан Сомогай, заместник-ръководителят на Федералната агенция по туризъм Сергей Корнеев, представители на министерства и национални институции от Армения, Азербайджан, България, Гърция, Румъния, Русия и Сърбия.

 

Facebook коментари