fbpx Страните от Черноморския регион обсъждат туристическите възможности | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Страните от Черноморския регион обсъждат туристическите възможности

Министърът на туризма Николина Ангелкова бе предложена за координатор на групата по туризъм в рамките на страните от Организацията за Черноморско и икономическо сътрудничество (ОЧИС). Предложението бе направено от генералния секретар на Организацията Майкъл Христидес, по време на конференцията на министрите на държавите от ОЧИС, отговарящи за култура и туризъм, която се провежда в Сочи, Русия. Форумът се организира под егидата на руското председателство на Организацията, като предложението бе подкрепено както от страната-домакин, така и от останалите участници.

„Благодаря за оказаната чест към България, ние сме сред страните-основателки на Организацията и през годините винаги сме работили за задълбочаване на сътрудничеството във всички области“, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че над 53% от чуждестранните туристи, посещаващи България, идват именно от държавите-членки на ОЧИС. „Това са общо над 3.7 милиона души на година. Ако погледнем региона като едно цяло, то той се оказва, че е сред най-важните и големи генериращи пазари за българския туризъм“, подчерта Николина Ангелкова. Според нея страните от ОЧИС трябва да работят за улесняване и насърчаване на пътуванията в рамките на Организацията и за разработване на общи продукти, които да привлекат повече туристи от далечни пазари. „Трябва да използваме и опитът, който е натрупан в рамките на сътрудничеството в Дунавския регион, за да надграждаме постигнатите резултати“, каза още тя.

Сред темите подложени на обсъждане по време на форума бе и кино туризмът и възможностите за популяризиране на туристическите дестинации чрез филмите. Министър Ангелкова представи българския опит в разработването на рекламно видео, в което участват някои от най-големите холивудски актьори. Тя подчерта, че това е реален маркетингов инструмент за насърчаване на туризма. Посочени бяха и конкретни примери за чувствително увеличение на туристите следствие на филмови продукции – след световната премиера на кино поредицата "Хари Потър" е регистриран над 50% ръст на туристи в показаните във филма локации. През 2000 г., след премиерата на "Плажа" с Леонардо ди Каприо, над 22 % повече младежи са посетили Тайланд и др.

Във форума участваха генералният секретар на ОЧИС Майкъл Христидес, изпълнителният директор на Световната организация по туризъм Золтан Сомогай, заместник-ръководителят на Федералната агенция по туризъм Сергей Корнеев, представители на министерства и национални институции от Армения, Азербайджан, България, Гърция, Румъния, Русия и Сърбия.