fbpx Стратегии за добра кондиция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стратегии за добра кондиция

Стратегии за добра кондиция

 

Някои от основните стратегии за обновяване на енергията на физическо ниво са толкова познати, че са просто като съпровождащ шум, който лесно можем да пренебрегнем. Ако тези стратегии не са част от живота ви, липсата им може да доведе до умора, раздразнителност, липса на емоционална гъвкавост, трудности при концентрацията и дори слабо чувство за цел.

 

  1. Правете тези здравословни неща, които знаете, че трябва да правите. Яжте пет или шест малки ястия на ден; хората, които ядат само едно или две с дълги периоди между тях, карат тялото си да възприеме консервативна форма, която се превръща в бавен метаболизъм. Винаги закусвайте: първото ядене сутрин изпраща сигнали на тялото, за да не отслабне метаболизмът чрез консервация на енергия. Храната ви трябва да е балансирана. Въпреки противоречивите проучвания за храненето има доказателства, че здравословна диета в съотношение 50% до 60% сложни карбохидрати, 25% до 35% протеини и 20% до 25% мазнини е полезна. Драматично намалете обикновената захар. Освен че не дава калории, захарта предизвиква изчерпване на енергия чрез равнищата на гликоза в кръвта. Пийте дванадесет чаши вода дневно, дори ако не сте жаден. Почти половината население живее с умерена хронична дехидратация. И накрая, чрез „знам, че трябва“: станете физически активни. Ние препоръчваме 20 до 30 минути упражнения дневно за натоварване на сърцето, включително поне два интервала на кратко интензивно напрежение, следвани от периоди на пълно възстановяване.

  1. Лягайте рано и се събуждайте рано. „Бухалите“ срещат трудности при покриване на изискванията на бизнеса, защото трябва да стават рано. Те са изморени и нефокусирани сутрин, зависими са от кафето и сладките закуски, за да са енергични. Можете да изградите нови ритуали за сън. Биологическите часовници не са фиксирани в нашите гени.

  1. Установете точно време за лягане и събуждане. Постоянството във възстановяването е толкова важно, колкото часовете за сън (обикновено седем до осем часа). Редовният цикъл на съня помага той да бъде дълбок и отморяващ.

  1. Установете време за възстановяване на всеки 90 до 120 минути. Учените са установили, че нивата на хормоните в тялото, гликозата и кръвното налягане спадат на всеки 90 минути. Тъй като сте неспособни да се възстановите и отхвърляте естествения цикъл стрес-почивка, цялостните физически възможности намаляват. От атлетите знаем, че кратките фокусирани паузи могат да доведат до значително възстановяване. Ние предлагаме пет източника на възстановяване: хапнете нещо, пийте вода, движете се, променете умствения режим, променете емоционалния режим.

  1. Вдигайте тежести поне два пъти седмично. Никоя форма на физически упражнения не е по-важна за справяне със старостта от вдигането на тежести. Те дават сила, намаляват остеопорозата, ускоряват метаболизма, подобряват движението, подобряват стойката и силно увеличават енергията.

Откъс от книгата Формирането на лидери, изд. Класика и стил, 15 лв. 

Facebook коментари