fbpx Малкият концептуален обект – мисията успешна! (част 2) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Малкият концептуален обект – мисията успешна! (част 2)

Нека разгледаме една по-различна гледна точка към безумието, на което сме свидетели - фалит на големи ритейл оператори и „изяждане” на едни големи вериги от други такива, като последните имат инвестиционна политика и бюджет за това. Също така и постоянно натискане на производителите за по-ниски цени и промоционални условия, които би трябвало да са в полза на потребителите, но всъщност им изиграват лоша шега. Същите тези потребители работят в компаниите, които биват натискани за смъкване на цените, а в редица случаи и „завличани” с неизплатени суми. Съответно от своя страна са принудени да държат заплатите на служителите си ниски. В крайна сметка целия ритейл пазар се превръща в хамстер в колело, което не спира да върти, без да има ефект нито за производителите, нито за потребителите.

Радвам се, че поради осъзнатост или инстинкт, все по-голяма част от потребителите се ориентират в „друга игра”. Те търсят различното, концепцията, идеята. Те не са подвластни единствено на цената - спокойствието и увереността, че купуват качествен продукт са по-важни. Тази тенденция определено не възникна вследствие на социалните мрежи, но със сигурност значително укрепна благодарение на тях и широкото разпространение на материали за влиянието на нискокачествените продукти върху здравето ни.

Някои от производителите, под натиска на големите вериги потърсиха спасение в посока създаването на паралелни брандове, други опитаха с понижаване на качеството, трети все още удържат фронта, но се появиха и такива, които поеха по нелекия път на развитие на собствени концептуални представителни магазини.

Това е и пътят, който мен лично ме радва много и като икономически патриот, и като потребител. Тези пионери поеха рискове в търсенето на решение в духа на win-win концепцията и реалната добавена стойност в бизнеса. Техният сегмент е наистина нишов, но той е и стабилен, а и дава възможност за налагане на бранд, а не просто да си една то стотиците търговски марки на щанда в хипермаркета или просто производител на private labels /напр. Clever, FF, Aro и др./.

Моделът „Copy-Paste”

Има още едно явление, на което си струва да обърнем внимание и това е моделът „Copy-Paste”. Мнего често конкуренцията неминуемо ще „цъфне” до вас щом се забележи, че вашата концепция е работеща. Това е много често срещано явление и затова трябва да градите своя бизнес от самото начало с ясната мисъл, че рано или късно ще дойде този момент. Не трябва да спирате постоянно да обгрижвате своите клиенти и да ги превърнете в свои ревностни поддръжници. Това е начинът да удържите на атаките на „неканените съседи”, които в редица случаи са по-големи и по-мощни финансово от вас. Ако решите да се борите с тях чак когато се появят, то ще бъде твърде късно - клиентите са чувствителни и мразят да се сещаме за тях едва когато има заплаха. Друг много съществен момент е поддържането на постоянно качество на продукта или обслужването и стремеж към повишаването му.

В нашата действителност един от основните проблеми е именно тенденция за снижаване на качеството през годините, поради което и новите конкуренти в редица случаи стават предпочитан партньор почти веднага след откриване на обектите.

Значимите брандове са такива, защото дори някой да ги копира на 100%, потребителя мечтае да има оригинала, да има зрънце оригиналност. В създаването на концептуален бизнес главното е да има оригиналност, както и гъвкавост, подчинени на постоянното задоволяване желанието на клиентите, а не сваляне на ”гащите”, пардон цените. Неслучайно по-горе написах „значим” бранд, а не голям или глобален. Това, към което трябва да се стремите, е изграждането на бизнес и налагането на бранд, който може и да не е разпознаваем за всеки, но във вашата сфера или ареал да е водещ. Да, със сигурност модела „copy paste” е синдром на балоните, който и при концептуалните бизнеси вече се наблюдава, но сред тях може да просъществува по-лесно уникалността, стига тя да има примес и на здрав икономически разум.