fbpx Какво трябва да знаем когато пътуваме в чужбина? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Какво трябва да знаем когато пътуваме в чужбина?

В активния сезон на отпуските, представителството на ЕК в България разпространи съвети, които дават полезна информаци, ако решите да прекарате ваканцията в някоя страна от ЕС. Така ще може да получите помощ и закрила при нужда.

Извънредни ситуации

Ако се нуждаете от линейка, пожарна или полиция, може да позвъните на безплатния номер 112, където и да сте в ЕС. Спешен телефонен номер за съобщаване за изчезнали деца е 116 000.

Като гражданин на страна от ЕС вие автоматично сте гражданин и на ЕС и съответно имате право на консулска помощ, ако се намирате извън ЕС (дори ако вашата държава няма представителство там). Можете да се обърнете за помощ към което и да е консулство или посолство на друга държава от ЕС, в случай че например бъдете арестуван, претърпите тежка злополука или загубите важни документи.
При евакуация държавите от ЕС са длъжни да помогнат на всеки гражданин на ЕС така, както биха го направили за собствените си граждани.
Можете да видите дали вашата държава има представителство в страната, за която пътувате, на уебсайта на Европейската комисия, посветен на консулската закрила.

Ако имате нужда от лекраска помощ

Ако се разболеете или претърпите злополука по време на пътуването си в страна от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, може да ползвате медицинска помощ. Необходимо е да носите със себе си своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Лечението, в рамките на обществената система за здравеопазване, ще бъде на същите цени и условия като за хората, които са здравно осигурени в страната, която посещавате. Затова, преди да потеглите на път, не забравяйте да поискате такава карта от вашата здравноосигурителна институция. Издаването на картата е безплатно.
В специалното приложение за смартфони ще откриете номерата за спешни случаи, а също и повече информация за обхванатите медицински услуги и техните цени, за процедурите за възстановяване на разходите, както и за това с кого трябва да се свържете, в случай че изгубите картата си. Приложението е достъпно на 25 езика, но не замества ЕЗОК.
Ако страдате от хронично заболяване и имате нужда от лекарствата си по време на пътуване в чужбина, преди заминаването си поискайте от вашия лекар рецепта, която е валидна в чужбина (трансгранична рецепта).    

Защита на потребителите

С правилата на потребителите в ЕС се предоставят основни права във връзка с резервирането на туристически пакети. Те включват правото на пълна информация преди резервацията, правото на прехвърляне на резервацията на друг човек, ако вие не можете да отидете, и правото на връщане на платената сума и на репатриране, ако организаторът на пътуването фалира.
В бъдеще от подобна защита ще се ползват още 120 млн. пътуващи, които резервират други форми на комбинирано пътуване, например комбинация от полет плюс хотел или автомобил под наем, избрана от тях на уебсайт. Предложените правила бяха подкрепени от Европейския парламент и от Съвета и предстои да бъдат приети тази есен.

Ако пътуването със самолет, влак, автобус или кораб бъде забавено или отменено

ЕС се превърна в първия регион в света, в който пътниците имат гарантирани права във всички видове транспорт. Благодарение на правилата на ЕС, ако пътуването Ви има голямо забавяне, транспортното дружество, с което пътувате, трябва да ви предостави подходяща информация и помощ. Също така, при определени обстоятелства, може да имате право на компенсация. Ако пътуването ви е отменено и се наложи да отседнете в хотел далеч от крайното местоназначение, транспортното дружество следва да заплати за престоя в хотела. Преди да тръгнете на път, проверете как да потърсите правата си и изтеглете приложението за смартфони „Your Passenger Rights“  (налично за Google Android, iPhone, iPad и Windows Phone ).

Какви конкретни права имате, ако сте с увреждания?

Правилата на ЕС за пътниците защитават хората с увреждания и хората с намалена подвижност от дискриминация при пътуване в ЕС, като им предоставят същите права при ползване на транспорт като на другите граждани.

Ако пътуване със собствен автомобил, свидетелствота за управление на МПС, издадено в държава от ЕС, може да се използва навсякъде в ЕС. Преди да тръгнете на път, проверете дали не е изтекло, тъй като не можете да шофирате в друга държава с временно свидетелство или удостоверение. Правилата за движение по пътищата могат да варират от една държава членка в друга, особено по отношение на ограниченията на скоростта. Можете да изтеглите безплатното приложение „European Road Safety App“, което съдържа всички важни правила за движение, приложими в 28-те държави членки на ЕС, плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария (налично за Google Android, iPhone и Windows Phone).

Огромни сметки за мобилен телефон?

През последните години Европейската комисия работи за намаляване на пределните цени за роуминг (максималните цени, които клиент на мобилен оператор от ЕС може да плаща, когато използва телефона си в роуминг). От април 2016 г. роумингът ще поевтинее още повече, а от юни 2017 г. таксите за роуминг ще останат само спомен. Сега все повече мобилни оператори в Европа дават възможност да използвате мобилни услуги в чужбина по цените, които плащате у дома, срещу дневна, седмична или месечна фиксирана такса. Подобни оферти се срещат по-често през летните месеци, затова проверете какво предлага вашият оператор!
Вид мобилна услуга в ЕС Максимални цени през 2013 г. (без ДДС) Максимални цени през 2015 г. (без ДДС)
Изходящо повикване 24 евроцента на мин. 19 евроцента на мин.
Входящо повикване 7 евроцента на мин. 5 евроцента на мин.
Изпращане на текстово съобщение 8 евроцента 6 евроцента
Изтегляне на данни/сърфиране в интернет 45 евроцента на мегабайт 20 евроцента на мегабайт

Купилисте си обувки, но те се скъсват след като се приберете у дома.

Независимо от това къде пазарувате в ЕС, винаги имате основни потребителски права. От 2014 г. насам благодарение на нови правила на ЕС потребителите вече разполагат с 14 дни, за да върнат стоки, купени от разстояние — по интернет, по пощата или по телефона.
Потребителите в ЕС имат право на двегодишна гаранция, според която продавачът е длъжен да поправи или замени безплатно дефектните стоки. Ако не е възможно това да бъде извършено в разумен срок или без да ви причини неудобство, можете да поискате да ви върнат парите или да ви направят отстъпка от цената.
Благодарение на европейската процедура за искове с малък материален интерес, ако сте закупили дефектен продукт в чужбина, можете да поискате да ви върнат парите, като следвате три прости стъпки. Можете да се възползвате от тази процедура в редица случаи и във всички страни от ЕС без Дания. Това е по-бърза и по-евтина алтернатива на традиционните съдебни процедури и в момента може да се използва при търговски сделки, включително сделки с участието на потребители, на стойност не повече от 2000 евро. Трябва само да изпратите стандартен формуляр до компетентния съд.

Алкохол

Няма ограничения за това, което можете да купите и да вземете със себе си, когато пътувате между страни от ЕС, стига то да е за лична употреба, а не за препродажба. Всяка страна определя ориентировъчни количества за това дали алкохолът и тютюневите изделия са за лична употреба. Ако носите по-големи от тези количества, могат да ви зададат въпроси, за да проверят дали имате търговски намерения. Ориентировъчните количества не могат да са по-ниски от долупосочените, така че можете да носите със себе си:
• 10 литра спиртни напитки,
• 20 литра подсилено вино (например порто или шери),
• 90 литра вино (от които не повече от 60 литра пенливо вино),
• 110 литра бира.
Ако влизате в ЕС от страна извън Съюза, можете да донесете със себе си стоки, освободени от ДДС и акцизи, за лична употреба в строго определени граници. Същото важи, ако пристигате от Англо-нормандските острови, Гибралтар, Канарските острови или други територии, където правилата на ЕС за ДДС и акцизите не се прилагат. За алкохола тези граници са:
• 1 литър спиртни напитки над 22 об. % или 2 литра подсилено или пенливо вино,
• 4 литра непенливо вино,
• 16 литра бира

Тютюневи изделия

За тютюневите изделия също има ориентировъчни количества за разграничаване на лична употреба от стопанска дейност. Минималните количества са:
• 800 цигари,
• 400 пурети,
• 200 пури,
• 1 кг тютюн.
Ако влизате в ЕС от страна извън Съюза, можете да донесете със себе си тютюневи изделия, освободени от ДДС и акцизи, за лична употреба в строго определени граници. Същото важи, ако пристигате от Англо-нормандските острови, Гибралтар, Канарските острови или други територии, където правилата на ЕС за ДДС и акцизите не се прилагат.

Парфюм и други стоки

Ако пътувате по въздух или по море, можете да донесете със себе си стоки, различни от алкохол и цигари, на стойност не повече от 430 евро, а ако пътувате с автомобил, влак или по река или езеро — на стойност не повече от 300 евро. Някои страни от ЕС прилагат по-ниска граница за пътници на възраст под 15 години, като тя не може да е по-ниска от 150 евро.

Месни и млечни продукти

Незаконно е да внасяте в ЕС месо или млечни продукти, дори и в малки количества, когато се връщате от повечето страни извън Съюза. Единствените изключения са Андора, Фарьорските острови, Гренландия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Сан Марино и Швейцария. Целта е да бъде защитен добитъкът в ЕС от болести по животните.
Тези правила не важат при пренасянето на продукти от животински произход между страни от ЕС. За повече информация вижте раздел „Пътуване“ на уебсайта „Вашата Европа“.

Пътуване с пари в брой

Ако влизате или излизате от ЕС с 10 000 евро или повече в брой (или еквивалентна сума в друга валута), трябва да ги декларирате пред митническите власти. В рамките на ЕС по принцип няма ограничения за количеството пари в брой, което можете да носите със себе си.