fbpx Как американските закони за успешен бизнес да работят и у нас - част II | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как американските закони за успешен бизнес да работят и у нас - част II

Как американските закони за успешен бизнес да работят и у нас - част II

Автор

Правило: Предложи страхотен продукт или услуга!

Хубаво звучи, но това е най-трудното за изпълнение. Когато на човек му хрумне някаква идея, той не може да знае още в самото начало дали това ще стане страхотен продукт. Всеки обича своите продукти, но дали ще станата пазарен хит, до голяма степен е и въпрос на късмет. Все пак, ако продуктът е компромисев, не можете да очаквате някакъв дълготраен успех. Затова Правило 4 го формулирам така - Добрият продукт, който задоволява нуждите на клиента, е ключов фактор за успеха на бизнеса

Вие може и да не знаете дали вашият продукт ще изглежда в очите на клиентите толкова страхотен, че те да се избият за него, но можете да направите няколко полезни неща, с които да си гарантирате приближаване към успеха: 

  1. Представете продукта на приятели, роднини или предишни клиенти и ги попитайте за тяхното мнение. Обърнете внимание на всяка забележка и преценете дали не трябва да го преработите така, че да отговаря на изискванията на тази фокус група.

  2. Не се задълбавайте в перфекционизъм. Много хора отиват в другата крайност и все правят протитпи, докато получат идеалния продукт, който така и не вижда бял свят. Ако сметнете, че сте получили "достатъчно добър" вариант, пускайте го на пазара и го подобрявайте в движение. Няма по-добър коректив от реалния клиент.

  3. Не разваляйте качеството съзнателно! Това е типичен български подход, който се практикува масово, а после се чудим защо бизнесът ни запада. Прави се продукт с прилично качество и след като постигне някакъв пазарен успех, то за почва да се разваля, за да се понижи себестойността и да се повиши печалбата. Не си мислете, че клиентите са толкова глупави и няма да усетят това! Веднага усещат, ако ги мамите с качеството. Лошото е, че след това ще си тръгнат завинаги от вас.

Правило: Разработи страхотен маркетингов план!

Тук нещата стоят също както при бизнес плана. Маркетинговият план е част от него. Някога у нас битуваше вярването, че е достатъчно да произведеш добра стока и всеки ще се натиска да я купи. "Хубавият кон и под скъсан чул се познава", казва народната поговорка. Е, това вече днес не работи. Бизнесът трябва да има железен маркетингов план, за да може да продаде своя продукт Иначе няма да успее. Как да постигнем това?

  1. Намерете най-добрите маркетинг специалисти във вашия бранш и ги наемете.

  2. Потърсете консултанти за изграждането на своята маркетингова стратегия, за избора на канали и за изработката на план.

  3. Заделете си сериозен бюджет за маркетинг. Много бизнеси се провалят, смятайки, че техните продукти могат да се продават от само себе си, без да се маркетират. Извинявам се на колегите, които правят един популярен семинар, но смятам, че с нулев бюджет ще постигнеш нулев резултат.