Свободните позиции на пазара на туризма няма да са много

Свободните позиции на пазара на туризма няма да са много

туризъм, онлайн, маркетинг,

Турбулентността в развитието в световната икономика от последните месеци, в противовес с отминаващата ера на цикличността, изправиха туризма в България пред доста сериозни проблеми, свързани с продажбите и приходите най-вече поради глобалния характер на този тип бизнес. Тези трудности са породени както от характера на самия продукт, който в повечето случаи е услуга и е сравнително лесно манипулируем по отношение на цени, вариации или екстри, така и от потребителите, които са много добре информирани чрез съвременните дигитални технологии за всяко ново предложение, мода или тенденция.

За да успеят да оцелеят на пазара към настоящия момент, всички заети в туристическия бизнес са изострили сетивата си за всякакви колебания в състоянието и тенденциите на този пазар с ясното съзнание, че вече не е възможен онзи бизнес комфорт от преди година и иновативната летаргия в този момент неизбежно ще доведе до свиване на бизнеса и фалит в най-лошия случай.

Инстинктивната реакция на повечето мениджъри в туризма при първите сигнали на редуцирани продажби е съкращаване на разходите, което е логично, но не винаги се подхожда разумно към подобна стъпка.

Не са малко случаите, в които съкращаването води до краткотраен ефект на „закърпване” на бюджета, но в дългосрочен план води до спускане по спиралата на бизнес ограниченията и почти сигурна загуба на пазарен дял

Вместо да бъде предприет подход на паническо ограничаване в периоди на икономически спад, много по-разумно е да бъдат предприети стъпки за използване на подобни периоди като възможност за експанзия. Това означава още при първите признаци на свиване, да се започне създаване на нова маркетингова стратегия последвана от маркетингов план базиран на множество предпоставки, между които:
- Кризата във всички случай е повлияла на цените на доставчиците в посока надолу;
- Цените на услугите свързани с маркетинг и реклама са много по ниски или се предлагат много повече екстри за същия бюджет;
- Много от конкурентите ограничават своите разходи за реклама и маркетинг и собствените послания ще бъдат по ефективни в намаления рекламен шум;
- Предвидливите доставчици трескаво търсят иновативни подходи за продажба на своите продукти и всеки нов иновативен продукт с ясен пазарен потенциал трябва да се използва.

Една от областите, където може да бъде приложена подобна стратегия безспорно е интернет маркетинга

Често чуваме понятия като онлайн стратегии, интернет реклама, оптимизация и в повечето случай мениджърите в туризма пренебрегват потенциала на подобни похвати. Не са за пренебрегване обаче над 3,5 милиона български потребители и стотици милиони европейци, сърфиращи почти всекидневно в мрежата, като в по-голямата си част това са хора търсещи определена пазарна информация.

Правилното позициониране на туристическия бизнес в интернет пространството е сигурен източник на клиенти и отличен начин да се съкратят излишни разходи за наеми на офиси, неспециализиран персонал и време. Макар и вече почти да не е останал бизнес без уеб сайт все още стои въпросът, до който стигат множество инвестирали преди време в своята онлайн брошура – „...защо хвърлих толкова пари за този сайт, а не получавам очакваните приходи??”.

Колко сме велики? Но кой го интересува това?

Най-често допусканата грешка в подобни случаи е създаване на интернет сайт – брошура, просто за присъствие в мрежата с мотото „...защото всички така правят...”. В него обикновено може да се разбере всичко за хотела или туристическата агенция като кога са създадени, колко са велики или какви награди имат докато продуктът е оставен на заден план! Като че ли клиентите ще купуват фирмата, а не нейните продукти. Много често препоръчвам следните работещи тактики в онлайн стратегиите:
- Създаване и поддържане в актуалност на сателитни микро сайтове за всяка продуктова линия на компанията (например СПА блог);
- Информационната структура на сайта (навигацията) да бъде подчинена на продуктите, а не на самата фирма и то на тези продукти които се търсят в Google например;
- Създаване на интересно съдържание и използване на WEB 2.0 инструментариума за споделянето му;
- Използване на средствата за електронна търговия при онлайн продажбите – удобство за клиента.

Създаване на сайт и спиране на всяка дейност по него е друга често срещана грешка, приемайки, че работата е свършена и сега чакаме само клиентите да „потекат”. Тук бих казал, че дори напротив - създаването е най-лесната част. Едва след това започва голямата борба за спечелване на клиента! Необходима е непрекъсната интерактивност със социалните мрежи (facebook например), разумно използване на директен онлайн маркетинг, споделяне на съдържание и много други похвати за „шумене” около собствения бизнес. А това от друга страна си е чист PR работещ за марката освен за директните продажби!

В унисон с казаното по-горе бих препоръчал сегашния момент като изключително подходящ за инвестиране в онлайн стратегия. Това е така, защото сега цените за това са поне с 50% по-ниски от колкото преди година-две и със сигурност под цените, които ще имаме след рецесията. С други думи сега е моментът с по-малко средства да се създадат работещи стратегии, които ще доведат до по-добри позиции на пазара само след броени месеци!
 

Facebook коментари