fbpx Технологичен Дядо Коледа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Технологичен Дядо Коледа

Въпреки че компютърните устройства са най-желаният подарък тази година, те причиняват и най-голям стрес при пазаруване. По-голямото разнообразие от достъпни устройства (лаптопи, таблети, PC) означава, че идеалният технологичен подарък съществува за всеки, но богатият избор може да накара някои потребители да посегнат към стрес топката. Това показва проучване на Майкрософт.

78% от запитаните заявяват, че в списъка им с желани подаръци присъстват технологични устройства, но според потребителите те причиняват най-много стрес в предпразничното пазаруване. Според българите, подаръците, считани за най-стресиращи за покупка, са: компютърни устройства (52%), дрехи (19%), бижутерия и часовници (11%), кухненски и домакински приспособления (10%), парфюми (5%).

Резултатите от проучването показват някои от основните причини, поради които българите считат купуването на техника за трудно. Повече от половината (69%) определят компютърните устройства като подаръците, които им отнемат най-много време. Над една трета (33%) се притесняват, че ще им трябва много време да проучат и закупят компютърни устройства за подарък, а други 7% признават, че не разбират различните варианти и устройства, които се предлагат по магазините.

За щастие, купувачите не се страхуват да потърсят съвет, за да намерят най-подходящото устройство за своите близки. Потребителите се обръщат първо към онлайн ревюта, като повече от половината българи (65%) посочват, че това е предпочитаният от тях ресурс, когато търсят информация и препоръки за закупуване на компютърно устройство. Почти половината (41%) се обръщат към консултантите в магазините за техника, а 47% се допитват до своите технически грамотни приятели и роднини за съвети и насоки.

Техниката е начело в списъците с желани подаръци, както на мъжете, така и на жените в България. Две трети от мъжете у нас (69%) и повече от половината от дамите (57%) знаят точно кои устройства искат.

С Windows 8.1 има нова вълна от иновативни устройства – от удобството и мобилността на таблетите и комбинирани устройства до производителност, която очаквате от преносимите компютри и all-in-one решенията. Има за всекиго по нещо, с изобилие от възможности, подходящи за различен тип бюджети. При такъв голям избор всеки от нас има нужда от съвет, за да избере най-подходящия подарък. Преди да решим, добре е да преценим за кого е предназначен подаръкът, от какво се вълнува този човек и как ще използва устройството. Например, ако купувате подарък за по-възрастен човек, който иска да общува със семейството си, но не разбира много от техника, помислете за устройство, което има хубава вградена камера за обаждания по Skype и лесен за ползване интерфейс.

Проучването разкрива някои интересни различия сред европейците:

- Италианските мъже намират купуването на компютърни устройства по-стресиращо (56%), отколкото жените (25%)

- Босненските купувачи оглавяват списъка на хората, които се чувстват комфортно при купуването на технологични подаръци (61%), следвани от Хърватия (57%) и България (56%). В другия край на спектъра, с едва 18% са руските купувачи, които заявяват, че не се притесняват да купуват технологични подаръци.

- Лаптопите са най-желаният подарък в България с 25%. Таблетите са на второ място с 23%, а смартфоните са трети с 20%.

- За разлика от другите страни в Европа, 28% от хърватите смятат, че е най-стресиращо да се купуват дрехи в сравнение с компютърните устройства (21%).

- В Босна, 100% от жените биха искали да получат компютърно устройство като подарък през празничния сезон.