fbpx Транформация в бизнеса - а сега накъде? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Транформация в бизнеса - а сега накъде?

Транформация в бизнеса - а сега накъде?

Елица Костова за трансформационния коучинг и приложението му в бизнеса

 

„Представете си ситуация, в която мениджърът работи с екип, който не постига таргетите си. Той може би знае какво трябва да направи, но нещо по-силно от него го кара да се превърне в „пъдар“ и да се пита къде са служителите му във всеки един момент. Кризата се задълбочава.“, въвежда ни в казуса Елица Костова, експерт по трансформационен коучинг.

И продължава със сценарий, в който един от служителите на мениджъра казва: „Аз бих се справил с това по много по-ефективен начин, като…“. Елица споделя, че такъв развой на събитията би бил едновременно проблем и възможност. „Как обаче кризата да се превърне в успех?“ е сериозният въпрос, който поставяме с нашия гост тази седмица. „Това е почти клише, на което никой не вярва, защото всички опити за такава трансформация са частични. Традиционните подходи като обучения за персонал и мениджъри, медиация или консултация помагат, но рядко качват нивото до степен, че не само да има различен резултат, но и да се предотвратяват нови кризи навреме“.

Елица Костова е трансформационен коуч и CEO на Воксес Корпорейт – компания за бутикови обучения с иновативна методология, която тя нарича трансформационен коучинг. Наред с дългогодишния си опит в обученията, менторството и коучинга, Елица открива, че трансформационният коучинг е липсващото звено, което прави всяко усилие за подобрение в една компания работещо, дългосрочно и устойчиво.

Какво е транформационен коучинг?

- Трансформационният коучинг работи за трансформацията на модели на поведение, мислене и комуникация, които са неефективни за участниците в екипа, като заедно с това се фокусира върху постигането на конкретни резултати.

Веднага давам пример - ако човек няма доверие на себе си като лидер, често няма доверие и на другите и се превръща в “пъдар”. Тази липса на доверие най-вероятно е в следствие на няколко неща. Първо - ниска самооценка. Второ - ограничаващо вярване за това какво е управлението и как се случва. Трето - прекалено голям контрол в следствие на липса на увереност. За преодоляването на тези предизвикателства може да се работи и едва когато това се случи, може да се работи за развиването на нови умения, но не и преди това.

Трансформационният коучинг помага за постигането на конкретни цели чрез създаване на навици и модел за управление на внимание, енергия и време. Често фокусирането единствено върху подобряване на едно умение или техника не работи. Има нещо по-дълбоко, което трябва да се трансформира. Това е все едно да се опитваш да инсталираш нова програма на компютър, чийто хардуер е несъвместим с програмата. Няма как да стане. Или да сменяш мебелите в апартамент, на който стените се рушат.

Ако останем обаче само в сферата на работа със съзнанието, моделите на мисли и емоции, това няма да е продуктивен избор. Не можеш да прекараш целия си живот в поправка на стени. В един момент се боядисват стените и се слагат мебели.

Важни аспекти на трансформационния коучинг са развиването на умения, поставянето на цели и управлението на ресурсите за постигането им. Ако се върнем на примера с мениджъра, който има проблем с контрола, то след като е работено по увереността и неосъзнато придобитите идеи за това какво е управление и как се случва, вече могат да се поставят конкретни цели за подобрение и при самия екип. Щом личната трансформация се е случила - има увереност, нова и съзнателна перспектива какво е управление, тези цели биват постигнати. Като това се случва с лекота и има много повече радост от работата.

Какво е приложението му в бизнеса?

- Онова, което мнозина не разбират, е че бизнесът се прави винаги от хора. А тези хора имат своята зрялост, увереност, вярвания за себе си и специфични слабости, които понякога са невидими за тях самите. За да бъде един мениджър успешен, е нужно преди всичко да е много силен, центриран и уверен човек. За това работи трансформационният коучинг.

Ако професионалното развитие е торта, почти всички се концентрират в глазурата – меки и твърди умения, знания. А блатът се забравя – или начинът, по който хората мислят, реагират на конфликти и стрес, общуват. Те са по-дълбоки от уменията и са в основата тези умения да имат смисъл.

Преди 3 месеца водих обучение за комуникационни умения в Брюксел. Въпреки многото практики и непрекъснато менторство, имах участник, който не можа да приложи нито едно умение или техника. Получи се неловко, тъй като цялата група напредна бързо, а той не влизаше в рапорт, не ползваше техниките, които предлагам и във всяко едно упражнение просто следваше своя си модел. На втория ден го попитах как мога да съм му полезна. Разказа ми доста истории, от които усетих, че винаги се чувства прецакан, което влияе на всяка една комуникация. Направихме коучинг сесия в обедната почивка и всичко се промени коренно. В последния трети ден той направи практическата си оценка на доста високо ниво.

В този смисъл такъв тип коучинг има приложение както за мениджъри, така и за служители. За мениджъри - помага за изграждането на лидерски умения и стил, справяне с конфликти и асертивна комуникация. Както и за постигане на индивидуални професионални цели. Всичко това изисква преди всичко работа с ядрото на индивида, изясняване на ценности, лична мисия и мотивация - трансформационният коучинг може да бъде много полезен. За служители - справяне с конкретно, повтарящо се предизвикателство или постигане на цел.

Каква е разликата между трансформационният коучинг и просто коучинг?

- При трансформационният коучинг се поставя специален акцент върху работата с индивида и личността - не просто поставяме и постигаме цели, а създаваме основата за това всяка една цел да бъде постигната - със или без коуч. В тази връзка изясняване на призвание или лична мисия, създаване на визия за личното развитие на клиента и трансформиране на всички неработещи модели и навици са ключови. Заедно с традиционните коучинг подходи се ползва визуализация, релаксация и игри със сугестопедичен елемент.

Винаги ли работи?

- Няма панацея. Работи за онези, които са отворени и готови да пробват. Наскоро ми доставиха мебел с дефект. Когато след замяната и много скандали се чух с управителя на малка фирма и му споделих, че повече няма да ползвам услугите им или че не бих ги препоръчала, той гордо каза: “Ама, вижте сега, това си е изцяло Ваш избор”. За такива хора - които не искат да задържат клиентите си или да се развиват - няма да проработи. Защото те не биха пробвали. Но за всеки, който има желание да се развива и да постига цели - подходът работи, защото разчита на естествените мотиватори на всеки човек - да създава смисъл и да бъде най-добрата версия на себе си.

Каква е най-голямата полза от трансформационния коучинг?

- Бих казала, че трансформационният коучинг помага на хората да се свържат с най- доброто от себе си, да се свържат със страстта си и нуждата си да допринасят и да творят. Мисля, че е време и за трансформация в бизнеса - към съзнателен бизнес, в който не просто се разкрива и използва потенциала на всеки индивид, но и се създава стойност, с грижа за средата - социална, екологична, психологична. Звучи утопично, но и Тесла е звучала утопично преди да се появи. Новата революция в бизнеса е революция в съзнанието и начина на мислене за бизнеса. Трансформационният коучинг е пътят.