Милена Хаджииванова, управител Ейч Въжън

Търсите най-добрия служител - как да разберем точното попадение?

Дали щастливите служители и щастливите организации са химера? Звучат ли малко преувеличено вариантите за напасване на правилния човек и правилното място?

Очевиднo всеки състезател може да пробяга една дистанция с различен резултат – едни ще са по-бързи, а други няма да се справят толкова добре. От какво зависи това – от физическите данни, от таланта, от стила на треньора, от мотивацията?

В бизнеса наблюдаваме същите производни. Някои служители едвам “кретат” на дадено работно място, в дадена компания, и след това, при удачна промяна, те сякаш изведнъж осъществяват потенциала си и изгряват на небосклона. Както и обратното. И зависимостите са подобни.

Всеки човек носи компилация от личностни качества, нагласи и бива по различен начин и в различна степен мотивиран.

Някои хора осъзнават силните си страни и търсят реализация, която да дава поле за изявата им. Други нямат такова задълбочено познание за себе си и опитват множество варианти, докато намерят удовлетворяващата ги работа.

Трети просто се примиряват и работят това, което има...

Процесът на подбор на кадри в корпоративния свят не е никак за подценяване. Именно защото от избора на правилния човек за правилната позиция зависят критично важни процеси в компаниите. Функцията на опитния рекрутър (специалист подбор) – било то консултант или вътрешен специалист, е да разполага със специални знания и умения да идентифицира “главите на пилето”, които не са само 2 (щеше да е лесно да е така).

Как да разберем кое е точното попадение?

Естествено 100% гаранция никой не може да даде, но има някои умения, които в опита ни са доказали ефективността си. Какви са въпросите, които задаваме по време на професионалното интервю за подбор?

“Какъвто въпросът - такъв и отговорът!”. В един професионален процес на подбор, е важно да се избяга от стереотипа и рутината във въпросите. Ако задаваме стандартни въпроси – ще получаваме стандартни отговори. А ние не целим това. Искаме да обследваме нещата, които правят кандидата ни щастлив и способен да разгърне потенциала си. Често това са неща, които самия човек не е вербализирал пред себе си. Ако задаваме директни въпроси, например “Какво ви мотивира?”, ще получим само онова, до което човек вече е достигнал като съзнателен (често социално-желателен) отговор. Но ние търсим повече. Нужно е да открием тема, по която той ще започне да говори разпалено, очите му ще блеснат, ще смени положението на тялото си, интонацията и динамиката на гласа и ще знаем, че подобни дейности биха “запалили” нашия човек и биха го накарали да се чувства на точното място.

Свръхестествено умение за слушане

Изглежда съвсем естествено, че щом имаме две уши и нямаме физически бариери – умеем да слушаме. Това съвсем не е така по презумпция. В професионалния процес на подбор – умението не е просто да слушаш, а да разбереш смисъла зад думите. Ако умеете да слушате и адресирате правилно информацията – ще може да си представите как би се чувствал дадения кандидат на дадената позиция и да прогнозирате поведението му.

Винаги е въпрос и на ценности

Как ще разберете кои са ценностите на даден човек, без да го попитате: “Кои са вашите ценности?”. Всяка компания има корпоративна култура – някъде тя е изведена и формулирана, другаде – е просто атмосфера и се усеща във въздуха. Подборът не е само да идентифицираме какви са уменията на човек (да работи с хора или с машини), но и какво го движи. Това е дългосрочният предиктор на точното попълнение.

Личността

Има най-различни методики, които включваме, за да подпомогнем анализа на личностните особености. На българския пазар вече съществуват няколко валидизирани и надеждни психометрични инструмента, които също могат да “осветлят” въпроса за потенциалите на даден кандидат и оттам да се търси как те кореспондират с корпоративните потребности и култура. Използването на центрове за оценка също е надежден, макар и скъп и времеемък процес, който е оправдан за търговски и мениджърски позиции.

 

Каквито и инструменти да използваме, за да разпознаем кои са “главите на пилето”, какво дадения човек може, умее и има желание да прави – има една необятна област, свързана с нагласите, която трябва да бъде поставена на фокус. Така ще имаме попълнение не само на база умения и опит, а и на база ценности и начин на мислене.

За мен, лично, щастливите служители и щастливите организации не са просто химера...

-----------------

Милена Хаджииванова има повече от 18 години опит и професионална изява в различни области, свързани с развитие на човешкия капитал и стратегически HR мениджмънт. Повече от 10 години е консултант и стратегически партньор на редица български и международни компании в частта, свързана с управление на хора.


 

Facebook comments