fbpx Уникален винен тур в световната столица на виното Бордо, Франция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Уникален винен тур в световната столица на виното Бордо, Франция

Всички континенти изобилстват от красиви столици, но само една е столица на виното. Независимо в коя посока ще се отправите, излизайки от град Бордо, ще се озовете сред лозови масиви – картините, които се откриват пред вас са почти нереално красиви, все едно направени на компютър от най-добрия съвременен ИТ дизайнер. Да, ама не! Всичко е истинско.

Въпреки че всички вина от тази област носят наименованието Бордо - Bordeaux, всеки замък - сhâteau, всеки парцел - cru, всяко наименование се отличава със строга индивидуалност и характер.

 

Областта Бордо се дели на ляв и десен бряг на река Гарона, която се влива в естуара Жиронд. В самото начало на естуара се влива и Дордона, като районът, заключен между двете реки, се казва Entre-deux-Mers - между две морета.

 

Защо вината Bordeaux са толкова прочути?

Най-напред, Бордо е родното място на сортовете каберне и мерло. Всеки четири от пет бутилки в Бордо са с червено вино. Но преди да се стигне до тях, от 19 века насам се отглеждат без прекъсване лозя, които пишат своята дълга и уникална история на замъци, тайни, любови… Има данни, че римляните са разпространили тук лозарството и винарството още през 1 век от н. е. Знаете ли, че всяка секунда по света се изпиват по 15 бутилки вино бордо?

 

Днес в този регион се произвеждат почти 900 млн. бутилки годишно, което е около 1,5% от цялото световно производство на вино и около 15% от производството на Франция. Град Бордо е вторият най-посещаван от туристи град на Франция след Париж с 4,3 млн. туристи годишно и повечето идват … заради виното.

Е, сега имате уникалната възможност да бъдете част от едно невероятно винено преживяване, съчетано с такава гурме кухня, която надминава и най-смелите ви представи. 

 

Незабравимо винено преживяване

Изключителната самолетна програма "Френско вино и гурме в световната столица на виното и мечтите - Бордо, Франция" се организира за първи път от туристическа агенция Enterprise Travel Agency-Sofia с любезното съдействие на Air France и Château Lafite-Rothschild.

Представете си само как в 8 поредни дни ще посетите вековни замъци, между които Chateau Pape Clement, Chateau de Cerons, Chateau Guadet, Chateau de Ferrand, Chateau de Reignac, Chateau Marquis de Vauban, Chateau Pichon Longueville, Chateau Lynch bages. Всеки има своята уникална история, скрита между дебелите каменни стени и кули, а във винарните, сред вековната прах се носят легендите на отминали времена. Вината, които ще може да дегустирате просто няма къде на друго място да намерите.

 

Силата на вината в Бордо е тероарът. Почвите са приблизително с един състав, но в различна степен каменисти, пясъчни, смес с глина и преобладаващо силно алкални, благодарение на наличието на варовик. Затова на някои места земята в Бордо струва 1500-2000 евро за декар, другаде е над 1 млн. евро за декар, ако въобще някъде се продава нещо. Повечето инвеститори купуват цели винарски имения, които вървят заедно с лозята, а тук-там и с уютни малки замъци от средните векове.

Сега Enterprise Travel Agency-Sofia ви предлага да станете част от цялото това преживяване, което започва на 7.10.2017 г., като местата са ограничени, а пълната програма може да намерите тук

На нас ни остава друго, освен да ви кажем „à votre santé!”.

 

 

за контакти: Туристическа агенция Еnterprise travel agency