fbpx Ваканция на круиз - повече от очакванато! Полезен наръчник от първо лице | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Част първа

Ваканция на круиз - повече от очакванато! Полезен наръчник от първо лице

Посрещане на изгреви, изпращане на залези, вятър в косите, безкрайно, 100 нюанса синьо, закуски сред вълните, коктейли с изгледи към островите на Егейско море, аплодисменти за поредното отиване на слънцето във великата Ия на Санторини; следобедни приказки с визитката на Миконос – старите мелници и вятъра, чилаут и саксофон на ушенце на култовия Paradiso beach, където със сигурност някоя звезда може да е през няколко шезлонга и вечерна разходка сред неспиращия купон на острова (когато ние пристигнахме на острова и Илън Мъск беше дошъл с яхтата си:); история и срещи с отминалите времена на митологии, богове и царе на Ефес, Родос, Делос, Крит…; топящи се в устата кюнефе и катмер в Кушадасъ, на фона на захождащото слънце, което си играе със сенките на корабите; гмуркане в изумрудени води с естествени водни пещери и тунели, и разговор с вятъра и морето на уникалните бели скали на световноизвестния плаж Саракинико на спокойния остров Милос; страхотни уютни и шикозни магазинчета из малките бели улички, които те привличат като магнит; нажеженият от атинската жега и хилядите туристи Акропол, вечерни спектакли с фантастични акробати от Куба в театъра на палубата, които могат да се мерят с най-добрите световни програми; … и още много други емоции, които забравям сега и няма как да опиша…

Снимки: авторът

Ох, горното изречение стана безкрайно, но е нищожно спрямо емоциите и впечатленията, които имам от едноседмичния круиз по Егейско море, реализиран с кораба Celestyal Crystal на гръцката компания Celestyal Cruises. Както за много българи, така и за мен, това беше първият ми круиз и въпреки предварителните красиви послания, описания, снимки, изпитвах лека несигурност какво ли ме очаква, какви ли подводни камъни и „малки букви“ има, които ще ме изненадат не до там приятно?

Сега, след 8 дни и 7 нощи на кораба, категорично мога да кажа: „Стягайте куфарите за едно от най-красивите ви преживявания!“

Едва ли има друг начин наведнъж да видите толкова много култови, световноизвестни места, като всичко ви е организирано с перфектна точност и абсолютен тайминг. И ако това е първото ви пътуване по вода, именно този круиз, е най-доброто решение. Причините са няколко, които споделям в следващите редове.

Най-хубавото е, че круизът може да започне от Солун и след седмица акостира отново там. Възможно е да пътувате с личния си автомобил и да го оставите на паркинг на пристанището (ок. 50 евро за седмица) или с някоя от редовните автобусни линии (изключително точни до минута, ненатоварени, ок. 70 лв. в двете посоки, като гарата в Солун се намира на три спирки от пристанището; внимавайте за "таксита-копърки", които могат да ви поискат нереалните 25 евро, напр., билетът за градския транспорт е 90 цента).

Само усмивки на борда

Моня Салвати, круизен директор, която винаги е усмихната

Още с качването сме посрещнати с широка и сърдечна усмивка от Моня Салвати, която повече от 25 години e круизен директор и говори няколко езика. Разказва ни подробно за кораба, активностите на този плуващ „хотел“, възможностите, които гостите имат за забавления като следобедни курсове по танци, по гръцки и турски език, анимации за децата, вечерна музика в някой от салоните, дискотека и забавления за тийнейджърите, избор на екскурзии на сушата. „За една седмица, освен приятното прекарване и забавления на кораба, имате възможност да видите и осем различни дестинации, като ви е осигурен хотела, храната и напитките и развлеченията“, казва Моня.

Ако искате да гребете с шепи от всичко (както бяхме ние), то буквално часовете за сън няма да са много. Но пък струва си да ги оставите на заден план, заради емоциите и заряда с впечатления, които ще получите.

Владимир Замфиров, международен корабен домакин, който е влюбен в работата си на Celestyal Crystal

Накрая Моня казва, че ще ни запознае с Владимир Замфиров, който е от България и е нейният заместник и е българин. Той изготвя програмите на кораба и се ангажира специално с българските гости. Буквално след минута пристига със същата сърдечна усмивка. Казва, че се чувства истински щастлив, че работи на кораба. За първи път се качва през 2014 г., като работи 5 години и прекъсва три. Но явно тази любов с кораба избухва отново и той се връща на водата. „Няма сутрин, в която да се събудя и да не започвам работата с истинско желание, много ми харесва.“, споделя Владо. „Освен това, тук сме като едно семейство. Много се радвам, че от тази година корабът качва пътници и от Солун и затова вече имаме доста повече българи, а лично за мен е страхотно, че мога да си говоря с тях на български“.

Персоналът на кораба е от цял свят, но всички са обединени от едно – винаги усмихнати, готови да ти помогнат и упътят, искрено стремящи се да създадат най-добрата ти ваканция.

All inclusive на борда

Като се замисля, няма друг толкова добре организиран начин, чрез който за 8 дни (7 нощувки) мога да видя толкова известни и красиви дестинации (Солун, Кушадасъ, Родос, Крит, Санторини, Миконос, Милос, Атина), без да сгъвам и разгъвам куфара всеки ден, без да мисля за храна и напитки, защото са осигурени и без да губя време в придвижване. Концепцията на този круиз е All inclusive, което значи, че всичко ви е включено, без „малки букви“, вкл. и бакшишите, и на практика портмоне и кредитна карта на борда не ви трябват (този вариант почти не се предлага от други круизи по света).

Един път избрали пакета и каютата, няма какво друго да плащате (единствено, ако решите да се поглезите в SPA центъра, където има страхотни масажисти – лично ги изпитахме). Храната и напитките са много добри, имате разнообразие от алкохол, безалкохолни и коктейли, като всичко е без лимит. Това, че ви чекират бордната карта всеки път, когато си поръчате нещо, не трябва да ви притеснява, тя е за техния отчет. Имате възможност да надградите напитките с премиум пакет, но и без него имате отлично разнообразие.

Ако сте почитатели на гурме изживяванията, може да си подарите една вечер в ресторант Aida с 6-степенно авторско меню, допълнено от разядки, кулинарна пауза и кулминационен десерт. За нея се изисква резервация от предния ден и се заплаща, но изживяването на небцето си струва.

В следобедните часове на палубата може да се наслаждавате на тематична жива музика и различни занимания

Горещо препоръчвам вечер да посещавате шоу спектаклите в Театъра на кораба (играят се две представления на вечер) - страхотните кубински танцьори ще ви изумят с майсторството си, сложните акробатични номера и настроението, с което ще ви завладеят. Всяка вечер спектаклите са тематични, така че, на чаша питие преди сън ще приключите по най-добрият начин дългия ден.

Фросо Зарулея, ПР на Celestyal Cruises

"Щастливи сме, че имаме нашето най-ново пристанище за качване на пътници - Солун, което за българите е особено близко и да предложим гръцко гостоприемство с концепцията на Celestyal - Value for money", споделя Фросо Зарулея, ПР на Celestyal Cruises. 

На сушата

Акрополът на Линдос на о. Родос, от където се откриват пленителни гледки

Часовете на пристигане в различните точки са много добре изчислени, така че да имате време за допълнителните екскурзии (заплащат се отделно на борда, но има възможност за комбинации и съответно намаления), да минете през центъра на градовете или пък да си направите индивидуална програма на сушата. Във всеки пакет, който сте избрали, имате включена екскурзия до древногръцкия град Ефес, чиито руини днес се намират до турския морски курорт Кушадасъ. Също така има включено посещение и на Акропола на малкото селище Линдос на остров Родос, който ще ви очарова с уникалните си гледки от високо и е не по-малко впечатляващ от атинския Акропол.

Залезът на Ия, Санторини е истински спектакъл

Ако искате да видите прословутия залез на селището на Ия на остров Санторини, трябва да се запишете за екскурзията, която с автобус ще ви отведе до там. Но спокойно, ще видите залез и от столицата на острова Фира (или Тира), до която имате лодка от кораба на всеки 30 минути, а оттам с лифт до скалите горе, където е селището (6 евро в посока). Има и пътека със стъпала нагоре, която в горещите месеци е абсурд да предприемете. За връщането, след като слънцето се е скрило или не е горещо, може и пеша, като ще се наслаждавате на отлична гледка през цялото време.

Една от емблемите на остров Миконос - вятърните мелници

На о. Миконос ще прекарате цял ден до 2 ч. през нощта, когато корабът отплава. Може сами да се организирате, като усетите купона на някой плаж, да изпратите слънцето от Малката Венеция с изглед към морето и мелниците, както и за някой и друг час да се включите в кипящия нощен живот (стига да имате сили за всичко:).

Белите скали на о. Милос

Препоръчвам и екскурзията на о. Милос – там ще се насладите на пътуване с лодка и гмуркане в изумрудени води покрай скали и пещери, вкусен обяд в местна таверна и разходка в стария град, а накрая ще завършите с гледките на невероятните бели скали на морето на световноизвестния плаж Саракинико.

Най-добре е да посетите Акропола рано сутрин, докато още жегата не е станала непоносима

Ако не сте се качвали на Акропола в Атина, екскурзията е най-бързият и лесен начин да го направите, защото всичко е предварително организирано, без да се губи време в чакане на билети и вход, а след това ще имате малко време за последни покупки на търговската улица с малките магазини. Ако сте го посещавали вече, корабът спира на пристанище Пирея, като на 20 мин. пеша е метростанцията, с която може да отидете индивидуално до центъра или друго място на Атина.

Голямо предимство на този круиз по Егейско море, наречен Idyllic Aegean е, че корабът е малък (1200 места и не е пълен). Така няма никакво струпване при слизане (въпреки, че и това е организирано много добре) или в ресторантите за хранене – два основни ресторанта а-ла-карт, един на блок маса и открита тераса, както и за вечерните програми. Само си представете иначе каква маса е 4, 5 или 6 хиляди души, събрани на едно място, както е на другите круизи, с които ще се засечете по пристанищата… Още повече, ако това е първото ви круизно пътуване, Celestyal Chrystal e най-доброто решение.

Из малките бели улички на Миконос

Гърция очаква над един милион чужди посетители през първата седмица на август, а до момента приходите надминават 20 млрд. евро. Очакваният брой чуждестранни туристи в страната е 33 млн. за тази година, но по всичко личи, че тази цифра може да бъде задмината (за сравнение - 14 млн. чуждестранни посетители са били през изминалата 2021 г.).

Практично

- Категорично условие (засега) на круизната компания е всички пътници да имат завършен пълен ваксинационен курс. Не се допускат никакви изключения и бяхме свидетели как върнаха българска туристка, която нямаше ваксинации. Също така ден преди круиза се изисква да направите антигенен тест, който естествено трябва да е отрицателен. Като цяло мерките срещу ковид се спазват много стриктно и се изисква носене на маска в закритите терени на кораба. За откритите палуби - не.

- За да се качите на борда задължително трябва да имате валиден червен паспорт (може би с отпадането на червен паспорт за Турция да отпадне в последствие и това изискване).

- Този круиз е подходящ и за семейства с по-малки деца, но пък родителите няма да могат да се насладят пълноценно на всичко, което им се предлага. Но ако децата ви са около 10 годишни, ще се справят с всичко – има анимации, басейн на борда, а разходките на сушата са съвсем удобни и за тях.

Наздравицата на капитана на кобара Василиу Николаос

- По отношение на облеклото, не ви трябват официални рокли и сака, но мъжете трябва да имат задължително дълъг панталон, за да бъдат допуснати в ресторантите вечер. Е, дамите могат да сложат някоя и друга лятна рокля в куфара, но високите токчета не ви трябват. През деня няма проблем да се движите с къси панталони. Носете джапанки, много удобни обувки, сникерси или сандали за по-дълго ходене, бански, задължително слънцезащитен крем с висок фактор (особено ако са летните месеци), качествени очила, връхна дреха няма да ви трябва, защото юли и август Бог Хелиос сипе жарко слънце от златната си колесница и температурите са екстремни. Задължително и шапка с добра козирка.

- Изобщо не пълнете куфара с излишно много дрехи, но добре ги преценете (ограничение на багажа няма). В каютите няма как да се пере, защото няма къде да съхне, но пък, ако нещо ви трябва може да ползвате услугата за пране, която се предлага. Ако пък не ви достигне някоя тениска, винаги може да си купите от някой остров, така ще имате и спомен.

- Най-добре е да имате малка раничка, в която задължително на сушата носете в себе си шише вода (може да си купите от палубата – 1 евро – 500 мл., но най-изгодно е да си вземете от магазин в Кушадасъ няколко бутилки – невинаги иначе има възможност веднага да намерите от къде да купите вода).

- Каютите на кораба са уютни и на практика предлагат всички удобства, които има една хотелска стая, но в умален размер. Хигиената е на много високо ниво. Може да избирате между вътрешна, с прозорец или с балкон, като цените разбира се, са различни. Имайте предвид обаче, че каютата се ползва предимно за няколко часа сън, така че дори и да нямате прозорец, не е страшно.

- Ако се притеснявате от морска болест, то в летните месеци изобщо няма да усетите никакво клатене, защото корабът се движи изключително стабилно. Все пак, ако имате притеснения или имате някое специфично заболяване, може да вземете хапчета. За 8 дни само една вечер усетихме много леко, че все пак се движим по вода. В останалото време забравяш, че си на палуба.

Заключение

Както казах и в началото – стягайте куфарите за 7-дневно круизно пътешествие (компанията предлага и 3, и 4 нощи), изпълнено с много впечатления и емоции, за което сигурно сте си мечтали, но поради много фактори, не сте предприели. Делят ви само 300 км от София. Препоръчвам да изберете дата от края на август, септември или октомври, когато лятото по Егейско море все още е прекрасно (корабът отплува всяка неделя в 19 ч. от Солун). Тогава жегата няма да е толкова страшна, пълчищата от туристи ще са намалели значително, както и цените на сушата.

Мечтите могат да станат реалност, понякога само на един клик разстояние. ЛинкТУК! Смело буквайте през него, директно!

(очаквайте продължение за всяка една спирка на круиза)