fbpx Важно е да запазим позицията си на пазара | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Важно е да запазим позицията си на пазара

Важно е да запазим позицията си на пазара


Г-жо Сандова, от автомобилните компании може би за момента сте най-малко потърпевши от кризата?
- В такъв момент анализи на база петмесечие е трудно да се правят. Факт е, че автомобилният пазар в България е по-силно засегнат от световната икономическа криза в сравнение с други европейски страни, предимно от Западна Европа, където правителствата взеха мерки за ограничаване на спада на пазара и стимулиране на потребителите. Те направиха т. нар. “бонуси” за клиентите които връщат стария си автомобил и купуват нов, както и стимулираха продажбите на автомобили с ниска емисия на СО2.
За момента, Автомотор Корпорация е сред компаниите които са най-леко засегнати от кризата. За 18 години фирмата ни си изгради имидж на сериозен партньор, наложи марката Citroen. Данните от продажбите на нови автомобили показват, че през първите пет месеца на 2009 Citroen има един добър пазарен дял от 8,37%. Това се дължи на редица фактори разбира се - широката продуктова гама; адаптираните към ситуацията финансови оферти; високото качество на продуктите, на следпродажбеното обслужване; наличието на добре изградена търговско-сервизна мрежа в страната. Реализирани бяха и няколко големи сделки по програмата Шенген за граничната полиция, както и с МЗ за доставка на линейки, където Автомотор Корпорация е лидер на пазара. Посредством атрактивните ни предложения “Citroen бизнес” се опитваме да подпомогнем фирмите да обновяват своите паркове, макар и в условията на финансова трудност. Предложеното финансирането е за срок до 5 години, а вноските за Berlingo са от 250 лв, а за Jumper от 380 лв.
При леките автомобили имаме нов продукт - Ситроен С3 Picasso, който самият производител нарече “антикризисен”. Този модел се позиционира в сегмента на еднообемните автомобили и смятаме, че ще се хареса на българските потребители.

Производителят Citroen оказва ли ви помощ?
- Ситроен винаги е имал отношение към всеки пазар на който присъства, независимо от неговия обем. Нашите френски партньори са много гъвкави и се интересуват активно от ситуацията в страната и нашите клиенти. Без тяхната помощ ние нямаше да можем да реализираме сериозни кампании, както най-новата, която стартира тези дни със специални промоции до 24% отстъпка за цялата гама автомобили.

Вие предоставяте собствен лизинг при закупуване на автомобили. Допринася ли за продажбите и станахте ли по-рестриктивни при предоставянето му?
- Собственият лизинг е едно от нашите предимства, ние сме една от първите фирми които предложиха тази услуга. Условията, които предлагаме са конкурентни - срок на лизинг до 5 години, минимална първоначална вноска от 20%. Колкото до селективността на клиентите които кандидатстват за лизинг при нас, правим проверка на всички фирми и лица, които подават искане, но така сме процедирали и преди.

Какво очаквате в следващите месеци?
- Аз съм реалист, който живее с времето и не смятам, че пазарът на автомобили тази година ще бъде добър. В световен мащаб браншът ни преживява много труден момент, но все пак вече се забелязва лека тенденция нагоре. Що се касае до нашето присъствие на пазара в България, ние участваме на Автомобилен салон 2009 г, където ще се срещнем отново с нашите клиенти. Имаме много интересни предложения, силна премиера в лицето на C3 Picasso, за пръв път ще покажем и лимитирана серия на C4 Coupe - C4 by Loeb. През есента ще честваме и 90 години от създаването на Citroen. Най-важното за нас в момента е да запазим позицията си на пазара такава каквато е и се надявам скоро да видим по-ясни тенденции към стабилизиране на икономическата ситуация.

Facebook коментари