Volkswagen представи четвъртото поколение Caddy

Volkswagen представи четвъртата генерация на популярния модел Caddy. След близо 1,5 млн. продадени автомобила по цял свят, в рамките на единадесет годишното му производство, предшественикът на новото Caddy се оттегля от пазара.

В новото Caddy са приложени най-съвременните технологии за задвижване: максимална ефективност предлагат новите Евро 6 двигатели. База за всичките четири TDI дизелови агрегата е двулитровият четирицилиндров двигател с диапазон на мощност от 55 кВт / 75 к.с. до 110 кВт /150 к.с. За отбелязване при новото Caddy Blue Motion товарен вариант, разработен специално за шофиране в градска среда, е ниският разход на гориво

При бензиновите агрегати изборът е измежду 1,2 литров четири цилиндров TSI двигател с 62 кВт /84 к.с., 1,0-литров три цилиндров TSI двигател с 75 кВт /102 к.с. и 1,4-литров четири цилиндров TSI двигател с мощност 92 кВт /125 к.с. Новото Caddy разполага с многобройни системи за сигурност и комфорт, които защитават пътниците и подпомагат водача. Една от тях е системата за наблюдение на зоната пред автомобила „Front Assist”, включваща функцията за аварийно спиране в градски условия “City Emergency Braking – в случай, че водачът не забележи препятствие на пътя при скорост по-ниска от 30 км/ч, системата автоматично подава сигнал към спирачките и те се активират като по този начин се предотвратява сблъсък. Освен това пътническите варианти на новото Caddy идват оборудвани със странични въздушни възглавници и въздушни възглавници тип „Завесни” за по-голяма сигурност на пътниците.

Четвъртото поколение на Caddy предлага в допълнителното си оборудване исистема за автоматичен контрол на дистанцията, на кратко ACC, която е активна при скорост от 0 до 160 км/ч при DSG трансмисия или от 30 до 160 км/ч при механична трансмисия.

Новост са и мултимедийните системи от най-ново поколение. Вариантите на радиосистеми “Composition Color” и “Composition Media”, както и радионавигационната система “Discover Media” позволяват комбиниране с камера за движение на заден ход. Част от допълнителното оборудване на модела е и системата за самопаркиране “Park Assist”. Тя дава възможност за автоматично надлъжно и напречно (спрямо десния ъгъл на пътното платно) паркиране.

Facebook comments