fbpx Все още търсенето на имоти е по-голямо от предлагането | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Все още търсенето на имоти е по-голямо от предлагането

И през първите три месеца от новата година броят на сделките с имоти, отчетени в Агенцията по вписванията, продължава да расте. Това се забелязва не само в столицата, но и в морските ни градове Варна и Бургас. Единствено в Пловдив се забелязва лек спад, но и там като цяло нивото остава високо – вписани са 3534 сделки, спрямо 3644 през същия период на миналата година, се казва в анализ на Arco Real Estate.

През първото тримесечие на годината в София са вписани 7268 сделки, което е ръст с 8,7% спрямо същия период на миналата година, когато вписаните сделки са 6683. Това е най-високият скок на сделките в столицата от 2008 г. до момента. Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през първото тримесечие на 2022г. е 48 875 спрямо 44 113 за същия период на миналата година, което е ръст с 10,7%. Голям дял във вписаните сделки заемат имоти, чието строителство е започнало в предходните години, но сградите сега биват въведени в експлоатация и сделката се отразява към този момент в Агенцията по вписванията.

И през началото на 2022г. се запазва тенденцията търсенето да надвишава предлагането.

Най-търсени през това тримесечие, както и през предишното, са тристайните апартаменти, следвани от двустайните жилища. Запазва се тенденцията за интерес към покупка на имот „на зелено“, поради добрите ценови условия и разсрочените, гъвкави схеми на плащане. По данни на Агенцията сделките за двустайни апартаменти се случват на нива от 85 000 до 125 000 евро, като цената може да варира в зависимост от състоянието на имота и от това дали има включено паркомясто.

Сделките с тристайни апартаменти се случват на нива от 120 000 до 180 000 евро, като този диапазон може да бъде и много по-голям отново поради фактори като състояние на имота, район, включено паркомясто и т.н

Все повече се забелязва интерес в търсенето на къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София. Средствата, които са готови да дадат купувачите са в широк диапазон, вариращи от 90 000 до 300 000 евро в зависимост от района, в който се намира къщата, състоянието и и др. Предпочитани при търсенето на такива имоти са кварталите Драгалевци и Симеоново, а също така и селата Лозен, Панчарево, Бистрица и др.

Предлагане

Цените на парцелите също варират в широки граници от 50 000 до 100 000 евро в населените места около София, а в самата столица са и значително по-високи. През първото тримесечие на 2022 г. остава най-силно предлагането на апартаменти. Преобладаващи са монолитните жилища, като най-голям заемат тези ново строителство в етап на строеж. Наблюдава се засилено строителство в западната част на столицата, в квартали като Левски, Хаджи Димитър, Сухата река. Жилищата в тези райони се предлагат на цени от 1000 до 1500 евро на кв.м. според етапа на строителство, до който са достигнали. Повишаване на цените в тези квартали тепърва ще се наблюдава и поради започнатото строителство на нови метростанции от третия лъч на софийското метро в района. Според данни на Агенцията най-активно е предлагането в Малинова долина ( от 1300-1350 евро/кв.м), Студентски град ( от 1350-1400 евро/кв.м.), Кръстова вада ( от 1400-1500 евро/кв.м.).

Ваканционни имоти

При пазара на ваканционни имоти в последно време се забелязва положителна тенденция на все повече български граждани, които инвестират парите си в жилище в морските или планинските курорти. Отчита се високо търсене на такива имоти с цел покупка за втори дом. Сделките в Несебър за първото тримесечие на тази година са над два пъти повече от миналата година – 1438 при 700 за същия период на миналата година, като се има предвид, че през 2021 г. те бяха със 100 процента повече от тези през 2020 г.