fbpx Все повече български мениджъри на регионални позиции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Все повече български мениджъри на регионални позиции

Все по-често международните компании поверяват глобални и регионални функции на български мениджъри по данни на БАУХ. Според Детелина Смилкова, председател на Асоциацията, ръстът е над 50% за последната година: „Трудно е да се цитират конкретни цифри, но тенденцията е очевидна и се засилва. Ако преди няколко години т.нар. expats (чужденци, изпратени в България) преобладаваха по високите позиции в компаниите, сега на българи все по-често се гласува доверие да поемат международни постове и да управляват няколко пазара като директори човешки ресурси, директори на съответните централи и директори бизнес-развитие.“

Особеностите в културната среда, законовата рамка и баланса в личен план са сред най-често цитираните трудности от отговарящите за няколко пазара българи. Въпреки развитието на технологиите в посока дистанционната работа и комуникация, специалистите не подценяват личния контакт и срещите очи в очи.

Трудностите и постиженията на регионалните мениджъри и какво прави бизнеса успешен в международна среда ще обсъдят с делегатите в един от панелите на годишната конференция на Българска асоциация за управление на хора на 11-ти ноември в Интер Експо Център, София.

Според специалистите образователната система в България не подготвя достатъчно кадрите с практически умения за работа в чужбина. Международните бизнес програми имат специални модули, които помагат на възпитаниците да се адаптират към глобалната икономика и да се подготвят за въпросните културни и бизнес-различия.

Капка Стойкова коуч, обучител, медиатор, Development Zone споделя: „Балансът работа-личен живот е сложна задача за всеки, а за професионалистите, избрали да работят и на чужди пазари, е още по-голямо предизвикателство. Те трябва да синхронизират практиките си с междукултурните и правни специфики на екипите, към които принадлежат. И дори те да са само европейски, понякога на човек може да му се наложи да се справя с някои впечатляващи чувствителности и контрасти."