fbpx Все повече се търси устойчиво добита морска храна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Все повече се търси устойчиво добита морска храна

Все повече се търси устойчиво добита морска храна

Устойчивостта на морската храна се оказва относително важна тема за търговските вериги в България, показват данните от проучване на природозащитната организация WWF. В него участваха шест от най-големите вериги супермаркети и хипермаркети с общо 312 обекта, представляващи над 70% от пазарния дял на търговските вериги за модерна търговия в страната по данни на ICAP България за 2016 г.

Проучването показва, че търговските вериги в България отчитат тенденцията за увеличаване на потреблението на храни със сертификати за устойчивост, насочени към опазването на околната среда и разумното използване на природните ресурси. Предлагането на устойчиво добити риба и морски деликатеси може да се превърне във важен елемент от бизнес стратегиите на водещите български вериги.

По-голяма част от веригите декларираха, че се опитват да се снабдяват с риба и морски деликатеси, добити устойчиво, но не всички продукти в магазините им са такива.

Морските запаси са намалели наполовина

За последните 50 години морските запаси на планетата, използвани за храна, са намалели почти наполовина, посочи Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България: „За да присъства рибата на трапезата и на следващите поколения, е необходимо да се ограничат неустойчивите практики като свръхулов или съпътстващ улов. Търговските вериги са изключително важни, тъй като политиките им на доставка могат да повлияят сериозно върху състоянието на един или друг природен ресурс“, каза Кавръкова. „С удовлетворение научихме, че подобно на колегите си в Западна Европа, по-голямата част от ръководствата на супермаркети в България вече са започнали да предприемат стъпки в тази насока. Все пак този процес е в началото и има още много неща, които да се направят за наистина устойчиви доставки.“, подчерта тя.  Според данните, предоставени от веригите, 32% от рибата и морските деликатеси, които предлагат, са с произход България. Останалите 68% се доставят от други страни. Най-често тези продукти идват у нас от Испания, Гърция и други държави от ЕС, но в редица случаи рибата не е уловена или произведена на територията а държавата-членка, а внесена там от трети страни. По данни на Евростат над половината от вноса на риба и  морски продукти в ЕС е от развиващите се страни.

Добри практики

Половината от анкетираните вериги магазини имат ясно установени практики относно произхода или сертификацията на рибата и морските деликатеси. За една трета от участвалите вериги основен фактор е цената на рибата да е изгодна и да има добро качество, независимо от начина на улов.

Всички вериги заявяват, че следят за наличието на обозначение на страната на произход на рибните продукти в магазините си. За наличие на етикети със сертификат на рибните продукти в магазинната мрежа следят половината от веригите. Половината вериги посочват, че следят да не се предлагат застрашени видове риба в техните магазини.

Facebook коментари