Всеки трети българин взима потребителски заем за коледни подаръци

Една трета от българите са ползвали кредит за покупката на коледни подаръци. По този показател страната ни изпреварва Полша (22%), Чехия (15%) и Словакия (15%), показва проучване на ПРОФИ КРЕДИТ в четирите европейски страни сред 4100 души, на възраст между 14 и 70 години. Макар че българите прибягват най-често до заем за Коледа, средната сума, за която кандидатстват, е най-ниска - 220 лв. На другия полюс са словаците, които теглят заеми средно за 360 евро за коледната суматоха.

Според изследването всеки шести българин (14%) ще похарчи за коледни подаръци по-малко от 50 лева, а приблизително всеки трети (29%) - между 60 и 100 лева. Двадесет процента от сънародниците ни смятат да вложат в покупки за празниците между 100 и 150 лева, а 19% са готови да отделят над 200 лева, за да зарадват най-близките си хора.

Въпреки че до Коледа остават още 20 дни месец, над половината от чехите (51%) вече са купили подаръци за своите любими хора. Това са направили също 39% от словаците, 25% от поляците и едва 10% от българите. За поредна година сънародниците ни потвърждават склонността си да пазаруват в последния момент, като 50% заявяват, че ще направят това през декември, 35% в седмицата преди Коледа, а 2% - в самия празничен ден. За сравнение, в Полша, Словакия и Чехия хората, които отлагат купуването на подаръци за последната седмица, са около 15% или повече от два пъти по-малко от тези в България.

Данните от проучването показват, че мнозинството от българите и поляците, както и мнозинството от словаците и чехите (69%) предпочитат да бъдат изненадани с коледните си подаръци. Едва един на всеки петима българи и поляци желаят сами да избират подаръците си. Българите и словаците най-често подаряват дрехи, докато чехите и поляците купуват най-много детски играчки. Най-силен интерес към потребителската електроника проявяват българите, следвани от чехите, поляците и словаците. Само 6% от сънародниците ни са склонни да подарят на близките си пари или ваучер за подаръци.

В периода преди Коледа интересът към потребителските кредити нараства с около една трета повече в сравнение с останалата част от годината. Специалистите все пак съветват да не се увличате от празничната еуфория и да не правят неразумни разходи. Преди да изтеглите заем, е добре да си определите предварителен лимит на харчовете и да не го надвишавате. Помислете много добре дали наистина имате нужда от желаните покупки или просто е емоционално, празнично решение и как това ще се отрази на бюджета ви през следващите няколко месеца.


 


 

Facebook comments