fbpx Всеки трети българин взима потребителски заем за коледни подаръци | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Всеки трети българин взима потребителски заем за коледни подаръци

Една трета от българите са ползвали кредит за покупката на коледни подаръци. По този показател страната ни изпреварва Полша (22%), Чехия (15%) и Словакия (15%), показва проучване на ПРОФИ КРЕДИТ в четирите европейски страни сред 4100 души, на възраст между 14 и 70 години. Макар че българите прибягват най-често до заем за Коледа, средната сума, за която кандидатстват, е най-ниска - 220 лв. На другия полюс са словаците, които теглят заеми средно за 360 евро за коледната суматоха.

Според изследването всеки шести българин (14%) ще похарчи за коледни подаръци по-малко от 50 лева, а приблизително всеки трети (29%) - между 60 и 100 лева. Двадесет процента от сънародниците ни смятат да вложат в покупки за празниците между 100 и 150 лева, а 19% са готови да отделят над 200 лева, за да зарадват най-близките си хора.

Въпреки че до Коледа остават още 20 дни месец, над половината от чехите (51%) вече са купили подаръци за своите любими хора. Това са направили също 39% от словаците, 25% от поляците и едва 10% от българите. За поредна година сънародниците ни потвърждават склонността си да пазаруват в последния момент, като 50% заявяват, че ще направят това през декември, 35% в седмицата преди Коледа, а 2% - в самия празничен ден. За сравнение, в Полша, Словакия и Чехия хората, които отлагат купуването на подаръци за последната седмица, са около 15% или повече от два пъти по-малко от тези в България.

Данните от проучването показват, че мнозинството от българите и поляците, както и мнозинството от словаците и чехите (69%) предпочитат да бъдат изненадани с коледните си подаръци. Едва един на всеки петима българи и поляци желаят сами да избират подаръците си. Българите и словаците най-често подаряват дрехи, докато чехите и поляците купуват най-много детски играчки. Най-силен интерес към потребителската електроника проявяват българите, следвани от чехите, поляците и словаците. Само 6% от сънародниците ни са склонни да подарят на близките си пари или ваучер за подаръци.

В периода преди Коледа интересът към потребителските кредити нараства с около една трета повече в сравнение с останалата част от годината. Специалистите все пак съветват да не се увличате от празничната еуфория и да не правят неразумни разходи. Преди да изтеглите заем, е добре да си определите предварителен лимит на харчовете и да не го надвишавате. Помислете много добре дали наистина имате нужда от желаните покупки или просто е емоционално, празнично решение и как това ще се отрази на бюджета ви през следващите няколко месеца.