fbpx Страните от ЦИЕ печелят пазарен дял в производството на автомобили по време на кризата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Страните от ЦИЕ печелят пазарен дял в производството на автомобили по време на кризата

Централна и Източна Европа (ЦИЕ) печели пазарен дял в производството на автомобили. И вече една четвърт от автомобилите в Европа се произвеждат в тези държави

В края на миналата година процентът на произведените в ЦИЕ автомобили от общоевропейското производство, достига 24%, сочат данните. През последното десетилетие процентът на произведените в ЦИЕ от общата европейска продукция скочи от 9% през 1999 г. до 22,4% през 2008 г.

Увеличението на дела на развиващите се пазари е продължило и през миналата година под формата на по-малко намаление на производството в ЦИЕ, в сравнение със спада в останалите европейски страни.

Регионът пострада с намаляването с 12% на годишна база на производството на автомобили през 2009 г. Въпреки това, ЦИЕ се справя по-добре от западните си съседи, където спадът в производството на коли е близо 20% през 2009 спрямо 2008 г. Така на практика ЦИЕ печели пазарен дял.

Няколко са причините за нарастването на делът на ЦИЕ в глобалното производство на автомобили

- Оптимизация на производствените процеси от страна на големите производители, които предпочитат изтока, заради по-ниската цена на труда и по-новите, съответно по-модерни и ефективни заводи. В момента, по отношение на цената на труда, Източна Европа е дори по-конкурентна, отколкото преди кризата;
- Всички компании от топ 10 на производителите на автомобили, които заедно имат над 80% пазарен дял на глобално ниво, вече имат нови заводи в ЦИЕ;
- В ЦИЕ е концентрирано производството на по-малки модели автомобили, които изискват повече труд, но пък са по-предпочитани от потребителите, особено в кризата.

Изключение от тази тенденция правят единствено Русия и Украйна, при които намалението на произведените автомобили е още по-осезаемо, заради по-неефективните им сектори.

През миналата година в света са били произведени общо 61 млн. автомобила, което е с 13,5% по-малко в сравнение с 2008 г., според данни на Международната организация на производителите на превозни средства (OICA). Водеща тенденция в сектора, се очертава сливанията и придобиванията, се посочва в анализа на УниКредит.

Регионът e добра производствената ръка на Западна Европа

Положителен сигнал за потенциала на региона и бъдещето му развитие е фактът, че компаниите продължават да пренасят мощности към ЦИЕ. Ето и някои конкретните примери:
- Полският завод на FIAT работеше на пълни обороти в месеците на кризата благодарение на успеха на модела Panda. Италианската компания настъпва смело към Сърбия, където основа джойнт венчър с правителството, придобивайки завода на „Застава”;
- Мерцедес инвестира 800 млн. евро в нов завод в Унгария, където през 2011-2012 ще бъдат наети 2 500 служители;
- Фолксваген ще построи нова линия за производство на малки семейни автомобили в Словакия през следващата година. Това ще създаде 1500 нови работни места.
- Bosch затваря завода си в Уелс през лятото на 2011, уволнявайки 900 човека и мести производството в Турция;
- Тойота измества производството на новата Corola в Турция през 2012 г.
- Рено избра завода си в Бурса като основен за производството на Clio, въпреки натиска от страна на френското правителство.
- За съжаление България все още не представлява сериозен интерес за автомобилните производители. Тук се произвеждат само някои елементи и части за отделни модели.