fbpx Всички дейности на закрито вече само със "зелен сертификат" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Всички дейности на закрито вече само със "зелен сертификат"

Водеща снимка
Да

Всички дейности на закрито вече само със "зелен сертификат"

Заради нарастването на новита случаи на COVID-19 у нас, здравният министър Стойчо Кацаров обявяи новите противоепидемични мерки на брифинг. 

Заповедта за новите мерки влиза в сила от полунощ в сряда (20 октомври) срещу четвъртък (21 октомври). Мерките ще са в сила "дотогава, докато дадат добър резултат", поясни министърът. 

Всички дейности на закрито ще се извършват само при наличието на „зелен сертификат“, което означава - завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа. Това касае посетителите и персонала. Сертификат не се изисква за деца под 12 години.

По отношение на училищата, във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Училищата ще бъдат разглеждани по общини, а не по области и общо за страната.

Учениците от 5 до 12 клас, както и педагогическия и непедагогическия персонал трябва да носят маски по време на престоя им в училище.

В универитетите се допуска присъствено обучение на студентите само при условие на „зелен сертификат“. 

Въвежда се изискване за „зелен сертификат“ за всички кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, магазини тип МОЛ, магазини над 300 кв. м., фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни за занимания на граждани, заведенията за хранене и хотелите по смисъла на член 124 от Закона за туризма.