fbpx Всяко цвете е като звук от симфония | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Всяко цвете е като звук от симфония

Цветята присъстват около нас често и по всякакви поводи - красив детайл, който „прави празника”, носи посланието без думи, предава благодарност, уважение, любов....Една млада жена одухотворява и превежда всички тези емоции на езика на цветята.

Дизайнер, флорист, творец, отдал душа и сърце, плюс много ентусиазъм и професионализъм на цветята - това е Луиза Георгиева. Истинска магьосница! Практическите й познания и умения са съчетани с природна дарба, упоритата работа с експериментиране, с точно око за детайла, прецизност и вдъхновение. Това я прави дизайнер-флорист – а те в България се броят на пръстите на едната ръка.

На Втория национален конкурс за аранжиране на цветя, който се проведе в „Деня на Кралицата”- 29 април 2011, под патронажа на Холандското посолство, нейната работа впечатли професионалното жури и Луиза спечели първото място с голяма преднина пред останалите участници.

С много внимание към детайла и винаги спазвайки правилата на хармонията и основните принципи в дизайна, Луиза има неповторим почерк, вълнува се от всяка идея и с желание работи изкуство от цветя - всеки ден, четири сезона в годината. Не престава да се изненадва, вълнува, вдъхновява от международни цветни изложения, от запознанството си с известни имена в това изкуство, от пътуването из Европа или до планинско село у нас. Продължава да се учи – експериментира, но и дава, обучава и показва с желание и любопитство от резултата. Тя е единствената българска флористка, която бе поканена да води изключителните уъркшопове на българското издание на професионалното европейско списание Fleur creatif.

Луиза обича специалните поръчки и предизвикателните проекти. Нейният почерк се разпознава безпогрешно във впечатляващите й композиции, които излъчват радост и хармония, красива енергия и красота. Независимо дали са пищни или минималистични, с чисти линии, естравагантни или класически, аранжировките на Луиза Георигева винаги ни карат да се усмихнем.
С вродена дарба и артистична чувстеност за цветята, тя се стреми да усъвършенства културата на цветния дизайн у нас. Всички са поканени да погледат и да си изберат цветето, което им харесва. (www.mimoza.bg)

Луиза, когато пристъпвате към една декорация, кои са най-важните принципи, които първо спазвате?
- Първо си задавам въпроса защо трябва да я създам. С каква цел – дали ще бъде акцент, декор в помещение, или подарък. Какво послание трябва да носи тя? Кой ще я получи или къде ще бъде поставена и още много други въпроси, които помагат за правилната визия и крайното решение. Ако я правя за подарък, се съобразявам дали ще се поднесе лично или пред много хора, дали трябва да има показност или дискретност, дали трябва да излъчва екстравагантност или семпла елегантност и естественост. Често цветовете и цветята сами определят какво точно да се случи с тях. Красивите и свежи цветя нямат нужда от допълнителна декорация и аксесоари.

Какви принципи трябва да се спазват в градинската декорация?
- Да се впише естествено в пространството, т.е. да бъде център или да го освежи, балансира и хармонизира. Да изпълни своето предназначение, без да се натрапва, без да пречи или дразни и без да обезличава пространството около себе си.

Има ли къде да се учи декорация в България? Вие къде сте усвоила това изкуство?
- Не мисля, че някой може да те научи или обясни как да мислиш, как да виждаш нещата. Това е трудно и се учи всеки ден. Това е дизайн, който е навсякъде около нас. Ако е направен и поставен на точното място, ние го забелязваме, харесва ни и ни кара да изпитваме положителни емоции. Ако искаш да бъдеш истински дизайнер-флорист, трябва да го носиш отвътре. Да се възпитаваш, да учиш, да мислиш, да живееш с тази идея. Но това е друга култура. Да виждаш природата с други очи е дарба. Тя трябва ежедневно да се провокира и „подхранва”. Работейки, да искаш да вървиш напред, най-вече да създаваш. Да твориш новото. Повечето цветари просто продават цветя и зеленина, за много от тях това е вид търговия.

Имаме ли в България качествен материал за работа? От къде се снабдявате?
- Купувам всичко от Европа. Периодично посещавам големите европейски борси и оттам си избирам каквото ми трябва. Има всичко - дори мъх и съчки. Те са чисти, сортирани, пакетирани, удобни за съхранение, и макар да струват доста, спестяват време да обикаляш да ги търсиш из природата, което би могло да се използва по-рационално и полезно. Иначе никога не пропускам да си взема „част от природата” при всяка разходка сред нея. Ако съм в гората, събирам клони, ако съм на морето – миди и пясък. В нашата работа използваме предимно естествени материали, които не могат да се набавят за няколко часа излет. Може би, ако се организира цялата тази дейност и се продава на нашия пазар, и най вече клиентите се научат да си плащат за това, бихме могли да използваме българската флора както за бизнес, така и за подобряване и почистване на средата, в която живеем. Може да се засаждат определени растителни видове, от които да се правят пари без негативни последствия за околната среда. Но това е сектор, в който трябва да се борави със знание и много труд. До скоро хората ходеха по градинките, парковете и гората да берат, късат, дърпат и унищожават растителността, за да я продават после по пазарите. Това продължава и така се изкореняват, унищожават и губят ценни растения, които няма да можем да възстановим.

Какво става с цветята и растенията, които не използвате? Изхвърляте ли ги и не е ли това огромна загуба?
- Старая се да използвам повечето цветя, които съм поръчала за седмицата. От огромно значение за поръчките е моментното желание на клиента. Зареждала съм 100 червени рози за една седмица и не съм успявала да ги продам не заради цената, а защото точно в този момент няма това търсене. Тогава започвам да изхвърлям. Друг път ги продавам за два дни и не ми стигат. Това е търговията - не знаеш кога какво ще се търси. Старая се да канализирам избора на клиента с готови предложения по цени, вид и форми. Винаги има брак. За да стигне, трябва да остане. Губим тогава, когато продажбите са по-малко от брака. Тогава е много зле. Когато си от дълго време в този бизнес, при това на нестабилен пазар като нашия, има редовно зареждане на цветя и редовно изхвърляне на цветя. У нас не е като в Европа – тук се купуват цветя само с повод. При това за рожден ден и юбилей са по-специални. Откриване на офис или нов дом рядко са повод да купиш цветя. И още по-рядко се поднасят в знак на благодарност.

Колко време отнема аранжимента на един букет?
- Един букет може да се направи много бързо – от 5 до 10 минути. Нормално за около 20 минути. Зависи какво точно правиш. Ако са събрани цветя и зеленина в отворен класически букет, мога да направя 12 за един час. Това време включва подбор на цветята, зеленината, групиране, почистване на стеблата, подреждане. В допълнение може да има лека опаковка, хартия или текстил. След това следва остойностяване, подреждане в хладилната ни стая. Колкото по-креативен е един букет, толкова повече са детайлите, които изискват време от моя страна. Защото всяко едно цвете е като звук в симфония.

Има ли трудни за декорация цветя?
- Цветята стават трудни, когато не знаеш как да ги покажеш. Каква нова визия, различна от предната, да им дадеш. Когато знаеш биологията и нуждите на всяко цвете, лесно намираш идея, подходящ съд и място, на което да го поставиш. Мисля, че няма трудни цветя. Има неподходящо използвани, лошо съчетани и не на място поставени. Най -добре е да следваш естественото състояние на цветето, природата го е показала.

Имате ли любими цветя? Какво ви „казват” те?
- Харесвам всички цветя, всяко цвете има свой характер. Любими са ми цветята, от които струи живот, нежност и изящност. Харесвам цъфналите дървета през пролетта, лалетата, божурите, хортензията, ранункулусите, анемониите... всички те носят положителна енергия, красота и ни карат да се усмихнем.

Има ли растения и цветя, които не може да се комбинират?
- Да. Мисля, че растенията и цветята имат свой специфичен характер също като хората. Макар да изглеждат несъчетаеми, в комбинация от светлина, фон и обстановка стават артистични. Този въпрос ме провокира да се замисля как може да се представят несъвместими комбинации? Как може различните видове цветя да вървят в една посока?

Какво мислите за цветята във ваза и тези в градината?
- Градината е естественото място за цветята през различните сезони. Дали ще бъдат луковични, сезонни разсади, многогодишни, дървета, храсти - няма значение, стига да са здрави и подходящо оформени. Важното е когато си сред тях, да си заобиколен от спокойствие и чист въздух. Цвете във ваза не може да бъде сравнено с цвете в градина. Все пак вазата трябва да е чиста, водата да се подменя всеки ден, стеблата да се подрязват. Тогава цвтето ще се чувства като принцеса в сравнение с цвете в една занемарена, пустееща и пълна с боклуци градинка. Вие как смятате, кое е по-красиво?