fbpx Вярвам, че България ще върви само напред | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вярвам, че България ще върви само напред

Вярвам, че България ще върви само напред

етикети

Олга Сандова е единствената дама, която е на ръководен пост в сложния и много конкурентен пазар на автобизнеса у нас. Неизменно в последните години марката Citroen е между водещите по продажби в страната. В 15-годишната история на фирмата има много отличия, връчени от “голямата фирма” Ситроен Франция, като последното -
Трофеят “Магелан” за постигнати резултати и динамично развитие. След около месец Автомотор Корпорация (АМК) ще влезе в новия си изключително модерен и широк търговско-сервизен комплекс в кв. Божурище край София.

Намирам Олга Сандова след отпуската - широко усмихната и в прекрасно настроение. Всъщност се замислям, че за последните 7-8 години откакто я познавам винаги е била с усмивка на лицето и с много елегантно чувство за хумор. Никога не е излъчвала умора или досада. Затова и първият ми въпрос беше именно в тази посока.

Г-жо Сандова, как успявате винаги да сте в добро настроение?
- Хората, с които се срещам винаги са много лъчезарни и това ми помага, колегите, с които работя също са спокойни и имаме една много добра работна атмосфера. Клиентите ни са много приятни. Освен това работата ми е удоволствие. Тогава как човек да не е усмихнат?

Как се чувствате като жена в един сравнително мъжки бизнес? Как ви приемат колегите?
- В България няма рязка граница в това дали един бизнес се ръководи от жена. В последните години винаги сме били приемани като равни партньори и никога не съм чувствала някакво отношение за това, че съм жена. А и в Западна Евпора има все повече жени, които заемат ръководни постове в автобизнеса. Това е така, защото едва в последните години самите те започват да проявяват интерес към този сегмент на бизнеса.

Как се насочихте към този бизнес?
- По професия съм електронен инженер. От 1994 г. работя в АМК, чийто създател е моят баща и той е генерален директор и до ден днешен. В началото започнах работа по специалността си - отговарях за електронните системи в компанията.

Олга Сандова е завършила френски лицей “Шатобриян” в Рим, Италия, след което Информатика в университета в Рим. Завършва също електронно инженерство в Техническия университет в София. Има диплома за мениджмънт от Open university, Великобритания и НБУ, София.
Олга Сандова обича и да шофира, но и да я возят. В момента управлява флагмана на марката Citroen C6. Харесва високите скорости, но е по-смела, когато друг е зад волана. Обича много да пътува със семейството си, като едно от последните
? пътувания е било до Виена за прощалния концерт на Ролинг Стоунс. То е продиктувано от интереса ? към музиката, без да е свирила някога на какъвто и да е музикален инструмент.

След това се занимавах с маркетинг и реклама, логистика. Така че, преминах през основните направления в една фирма. От 2001 г. заемам поста изпълнителен директор, което е едно огромно предизвикателство. Трябва да призная, че продължавам да се уча от баща ми и, разбира се, от практиката, защото там се натрупват най-много познания.

Мислите ли, че у нас бизнесът е вече на по-високо ниво?
- Определено да, защото вече мисленето, особено на младите хора, е друго. Те гледат много по-сериозно на нещата. Вече има много специалности в учебните заведения, които насочват младите в различни сфери на бизнеса и неговото управление.
Каква е политиката ви по отношение на приемане на млади хора и запазване на старите кадри?
- При нас има много млади хора. Ние постоянно се развиваме, увеличаваме центровете и приемаме нови хора. Радостното е, че нямаме текучество и така на практика запазваме старите кадри.

Смятате ли, че младите хора имат достатъчна основа, защото почти навсякъде възниква проблемът с качествените кадри?
- Смятам, че младите са на ниво. Истина е, че имат много по-големи амбиции сравнени с тези на връстниците им преди 15 години, например. Но това е една положителна тенденция. В нашата фирма нямаме проблем с намирането на качествени кадри. Единствено по-трудно е да се осигурят кадри в сервизната дейност и то що се касае до езиковата им компетентност, но това не е фатално.

Как гледат на АМК, Ситроен Франция?
- Още от началото Ситроен Франция е гледал на пазара в България, като на много интересен и от първия ден имаме взаимно партньорство и уважение. За миг не е имало някаква нотка на неравнопоставеност. Добрите ни резултати са плод на едно доверие и партньорство.

Когато присъствате на международни мениджърски срещи имате ли усещане, че сте представител на един по-слаб пазар?
- Чувствам се много добре, имаме възможност да се запознаем с колеги от близки и много далечни страни, защото Ситроен се продава в над 80 държави. Няма никакво деление на пазарите - всички са еднакви. Ние обменяме опит и много пъти сме имали презентации, на които сме споделяли и нашия български опит.

Вие сте спонсори на доста културни прояви. Дали това е защото лично Вие имате афинитет към изкуството?
- Смятам, че изкуството допълва всеки един човек. Ние сме партньори на различни прояви, една от които, например, е Аполония. Така изразяваме нашето отношение към изкуството и ще се радвам, ако все повече фирми помагат за развитието на културния живот в страната. В цял свят културата се спонсорира от частния бизнес. Преди години мислех, че не това е начинът за оцеляване на културата, но сега това вече е световна тенденция.

Като наблюдавате продажбите смятате ли, че има разлика в стандарта на живот в София и в страната?
- Изградихме една много сериозна мрежа в цялата страна. В момента следваме план за развитие, който е свързан именно с изграждане на нови комплекси и сервизи, отговарящи на най-последните изисквания на Ситроен. За нас няма деление на София и страната. Всички са равнопоставени. В началото в София беше по-голям пазар, но в последните години продаваме много добре в страната. Аз не споделям, че има разлика между столицата и страната. В цял свят големите градове реализират по-големи обороти, но това не означава, че спрямо пропорциите в малките населени места е по-зле.

Имате ли визия за икономическата ситуация догодина, когато може би ще бъдем член на ЕС?
- Аз се надявам, че няма да е “може би”, а ще сме член на съюза. Мисля, че няма от какво да се притесняваме. За мен това означава, че ще вървим напред.

Но ще станем част от един много конкурентен отворен пазар...
- Да и това именно е предизвикателството.

Все пак не е без значение да си единствен на един осем милионен пазара и да го делиш с някой друг?
- Аз не виждам нещата така. Ние имаме 22 търговско-сервизни центъра в страната, които работят при много строги правила за точност и качество на обслужването и не виждаме заплаха, че България ще стане част от ЕС. Напротив, тук ще дойдат европрейските практики. Нищо страшно не се е случило със страните, които влязоха в съюза преди нас.
Освен това мисля, че пазарът на нови автомобили има много да се развива. Нормално е към 2010 г. да достигнем около 80 хил. продажби годишно и това може да се постигне и с една средна заплата от 500 евро.

Остава ли ви лично време, защото широко разпространено е мнението, че мениджърите почти нямат такова?
- Такова твърдение е пресилено. Разбира се, че имам време да обърна внимание на себе си и на семейството си. Синът ми, който е 10-годишен е едно прекрасно дете и ме зарежда с много енергия.
В повечето случаи събота и неделя са именно почивни дни. Това, че работя през седмицата не е нищо учудващо.

Facebook коментари