fbpx За да ни стигат парите, най-добре да бюджетираме на принципа 50/30/20 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

За да ни стигат парите, най-добре да бюджетираме на принципа 50/30/20

Много хора не знаят как да проследяват парите си. Харчим бързо, а накрая нямаме идея къде са отишли парите ни. Липсата на финансова грамотност и дисциплина, когато говорим за пари, се оказва голям проблем. Проблем, защото ако искаме финансова сигурност, то спазването на бюджет е задължително. На пръв поглед „досадно“ задължение, определянето на месечен бюджет за различните ни нужди се отплаща. Когато правим импулсивни и необмислени покупки, често пъти закупуваме неща, които няма да използваме. А ограничаването на такива, може да ни гарантира финансова сигурност и спокойствие.

Защо е препоръчително всеки да създаде и спазва месечен бюджет?

Подготвени сме за извънредни ситуации

Понякога не можем да предвидим кога ще останем без работа, ще преживеем инцидент, ще имаме сериозни финансови проблеми и т.н. Много често тези ситуации настъпват в най-неподходящите моменти, когато не сме подготвени. Ако заделяме определена сума за подобни ситуации всеки месец, то ще бъдем подготвени за този момент и няма да ни се налага да се обременяваме с кредит или заем.

Учим се да разпознаваме вредните си практики за харчене на пари

Импулсивните покупки, пристрастяването към онлайн пазаруването и консумацията на храна от заведения всеки ден, са местата, на които харчим най-много пари. Бюджетирането ни помага да преосмислим местата и начините, по които харчим парите си.

Помага ни да си поставим дългосрочни цели и да работим за тях

Когато си поставим конкретна цел, бюджетът ни помага да я изпълним. Например, ако мечтаем за собствен бизнес, дом или пък екзотична почивка, отделяйки определена сума всеки месец, можем да проследим кога ще успеем да превърнем тази мечта в реалност. 

Не харчим пари, които нямаме

„Харчи сега, мисли после“ – грешка, която всеки е допускал поне веднъж. Когато получим месечната си заплата, често пъти си позволяваме да направим една-две покупки. Пълната банкова сметка в началото на месеца ни дава фалшиво усещане за сигурност, но забравяме една подробност: сметките, които ни очакват накрая на месеца. Така се оказва, че сме изхарчили пари, които всъщност нямаме, защото в крайна сметка не можем да покрием основните си задължения.

Осигуряваме си спокойствие за годините напред

Не искате да работите до 60-годишна възраст? Създайте си план от сега, с който да успеете да се пенсионирате, когато поискате. Следвайте този финансов план и си осигурете спокойствие за годините напред.

Не зависим от никого

Важно е да знаем, че можем да се справяме сами финансово и не ни се налага да разчитаме на някой друг да се погрижи за нас. На пръв поглед незначителни суми, парите, които отделяме настрана, ни правят независими от хора, работа и обстоятелства, и ни дават най-важното: свобода да вземем сами решения.

Независимо коя от тези причини съвпада с нашите виждания и цели, да имаме бюджет означава да изградим финансова свобода и да постигнем целите си. Колкото по-рано изградим навици за бюджетиране и пестене на пари, толкова по-бързо ще успеем да постигнем това, към което се стремим. Експертите на Factor I.N. – небанкова финансова институция, ни напомнят за правилото за бюджетиране 50/30/20, което е изключително популярно последната година и напълно приложимо и за България.

50/30/20

Американският сенатор Елизабет Уорън популяризира правилото за личен бюджет в книгата си All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan („Всичката ви стойност: Най-добрият план за пари през целия живот“). Накратко – правилото гласи следното: разделяйте приходите си в три категории: 50% за нужди, 30% за желания и 20% за спестявания.

50% нужди

Тук говорим за онези сметки, които задължително трябва да платим. Това са нещата, които са ни нужни за оцеляване: наем, хранителни стоки, битови сметки и т.н.

30% желания

В тези проценти включваме консумацията на храна в заведения, почивки, нов телефон/ компютър, нова кола, кино и т.н. Тук включваме неща, които искаме, но не са ни нужни за оцеляване. Накратко: нещата, които разнообразяват скучното ни ежедневие и ни предлагат нещо по-интересно.

20% спестявания

На последно място, тези 20% от месечния ни доход е добре да отделяме за спестявания или инвестиции. Според Елизабет Уорън трябва да разполагаме с поне 3 месеца спестявания, в случай, че загубим работата си или възникне някое от по-гореизброените непредвидени събития.

Хубавото на това правило е, че може да променяме процентите, според нашите възможности и нужди, така че да ни пасват. Важното е да бъдем последователни и да спазваме финансовата дисциплина, която ще изградим с помощта на 50/30/20.

Спестяването е трудна задача, а за много хора и невъзможна. Колкото по-рано се научим да бюджетираме, толкова по-лесно ще постигаме целите си в живота. Дали ще следваме правилото 50/30/20 или ще открием свой метод, който да ни носи същите резултати – няма значение.