fbpx За десет години имотният бизнес у нас е скочил с 300% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За десет години имотният бизнес у нас е скочил с 300%

Въпреки спада в ценовите нива през последните две години, имотите се оказват една от най-стабилните инвестиции за българските граждани. Цената на недвижимостите се е повишила с над 300% за последните десет години и това доведе до сериозно отражение както върху повдението на собствениците, така и върху това на купувачите в настоящия момент.

„Много от нашите продавачи днес са бедни хора, с минимален месечен доход и жилището е единственото им богатство. За тях е абсурдно да се разделят с него на всяка цена. Те искат повече от средната за пазара цена, поради което най-добрите имоти често остават на пазара по-дълго и цените им трудно се актуализират.”, казва Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес. Пенсионерите, които живеят в елитните Южни или Източни квартали, могат да продадат тухлените си многостайни жилища, да си купят малък апартамент и да си подсигурят така необходимите им свободни пари. Но българите все още нямат подобна нагласа, затова едни от най-добрите жилищни имоти в столицата излизат на пазара едва след смъртта на собствениците си. Най-често наследниците нямат сантимент към имота, те гледат на него като на стока и лесно преговарят за продажбата му.”

Статистиката на база реално сключени сделки сочи, че ликвидността при някои имоти почти не се е променила през последната година. Най-дълго на пазара се задържат скъпите двустайни жилища – почти половин година. Докато най-кратко са търсили своя купувач евтините многостайни имоти.

Разбира се, големите отстъпки продължават на жилищния пазара и през месец май

Жилище с площ от близо 90 кв.м. в центъра на София е продадено за малко над 50 000 евро, като първоначално оферираната му цена паднала с над 45%. Близо 35% пък бе договореният спад при двустаен апартамент в Лозенец – сделка за жилището е сключена за 58 000 евро при първоначална цена от около 78 000 евро.

Но продавачите запозват вече да опъват леко и вече продпочитат да зажържат имота, докато му дойде времето, освен ако не се нуждаят спешно от пари.
Средно 3500 евро са спестявали купувачите през първите месеци на настоящата година, докато в края на 2009-та отстъпката е надхвърляла 6100 евро на сделка. Особено отстъпчиви в края на миналата година са били продавачите на големи жилища – те са правили компромис с над 10 000 евро от първоначалната си цена, докато в началото на 2010 г. те са отстъпвали с не повече от 5400 евро от оферираната сума.

Паралелно с това предлагането на жилища намалява през последните два месеца. Според проучването спадът е 14,5 %

В края на 2009-та година предлагането е нараствало със 7% на месец. Най-високите нива на предлагане са били през първото тримесечие на 2010 година, а сега само за два месеца то е намаляло с почти 15%. Именно оттеглянето на продавачи в очакване на по-добри времена е причина за това. Но за ръст на пазара е твърде рано да се говори.

Известният ръст пък на броя сключени сделки през май се дължи на многото купувачи, които досега са били пасивни, с очакване ценовите нива да достигнат своето дъно. Усещайки, че пазарът започва да става разнопосочен в своите тенденции те избягват да поемат излишни рискове и купуват. Любопитно е, че много покупки са реализирани от счетоводители.

Повечето българи обаче не разполагат с големи суми в брой и въпреки либерализираното кредитиране, около 62% от сключените сделки през месеца са за жилища между 30 000 и 40 000 евро. За тази сума купувачите обикновено търсят двустаен апартамент с площ от около 50-60 кв.м. в по-крайните квартали на столицата, но често успяват да сключат сделка, по-изгодна от очакваното. Не са единични случите, в които за малко над 40 000 евро купувачът успява да се сдобие с жилище от 70-80 кв.м. в по-отдалечените от центъра райони.

 

По данни от изследване на АДРЕС на база реално сключени сделки през годините