fbpx Запознайте се с новия си колега, робот | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Запознайте се с новия си колега, робот

Роботите за професионални услуги ще надминат по брой индустриалните роботи през 2020 г. и по приходи – през 2021 г. Повече от 100 компании по света ще започнат да тестват частни 5G внедрявания до края на 2020 г. Повече от 750 млн. чипа за изкуствен интелект ще бъдат продадени през 2020 г. Това са част от прогнозите, които Делойт публикува в деветнадесетото издание на доклада си „Прогнози в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите”. 

„През 2020 г. ще започнем да виждаме ефект на балдахин, при който играчите в индустрията ще работят в по-тясно сътрудничество заедно - отделни технологии, като AI чипове, роботи и частни 5G мрежи ще станат по-добре свързани и ще направят възможни иновации като орбитни спътници, летящи ниско до Земята и др.“ – това подчертава Пол Салломи, вицепрезидент на LLP, Делойт и лидер в технологичния сектор в САЩ.

Изкуствен интелект от ново поколение

Ново поколение чипове на изкуствен интелект (AI) ще намали фрустрацията, причинена от липсата на интернет връзка на смартфоните, като доведе AI към устройствата. Делойт прогнозира, че през 2020 г. ще бъдат продадени повече от 750 милиона чипове или части от AI чипове, които изпълняват или ускоряват задачите за машинно обучение на самите устройства, а не в отдалечен център за данни, както и че крайният пазар на AI чипове ще продължава да се развива много по-бързо от общия пазар на чипове.

Частни 5G мрежи

Делойт прогнозира, че повече от 100 компании по света ще започнат да тестват частни 5G внедрения до края на 2020 г., като заедно ще инвестират няколко стотин милиона в труд и оборудване. За много от най-големите бизнеси в света, частният 5G интернет вероятно ще се превърне в предпочитан избор, особено за индустриални среди като производствени предприятия, логистични центрове и пристанища.

Запознайте се с новия си колега, робот

От почти един милион роботи, които Делойт очаква да бъдат продадени за корпоративна употреба през 2020 г., малко над половината ще бъдат професионални сервизни роботи, като ще генерират приходи от над 16 млрд. щатски долара – 30% повече, отколкото през 2019 г. Роботите за професионални услуги ще надминат по брой индустриалните роботи през 2020 г. и по приходи – през 2021 г.

Мога ли да имам реклама със съдържанието си?

Делойт прогнозира, че глобалните приходи от видео услуги, които се поддържат от реклами, ще достигнат приблизително 32 млрд. щатски долара през 2020 г. Азия, включително Китай и Индия, ще генерира приходи от 15,5 млрд. щатски долара през 2020 г., което е почти половината от общата сума в света. В Китай, Индия и в Азиатско-Тихоокеанския регион рекламното видео е доминиращият модел за предоставяне на стрийминг на потребителите. За разлика от това, в САЩ повечето оферти за видео директно към потребители са базирани на модела на безплатен абонамент.

Още за прогнозите на Делойт по отношение на тенденциите в технологиите, медиите и телекомуникациите през 2020 г.

- Орбитни спътници, летящи ниско до Земята: до края на 2020 г. в нискоземна орбита ще има над 700 спътника, чиято цел е да предложат глобален широколентов интернет (за сравнение в края на 2019 г. броят им е около 200). Тези нови „мега- съзвездия“ на орбиталните широколентови станции потенциално ще добавят повече от 16 000 индивидуални сателита към тази бройка през следващите години.

- Аудиокниги и подкасти: През 2020 г. глобалният пазар на аудиокниги ще нарасне с 25% до 5 млрд. щатски долара, а глобалният пазар на подкастинг ще нарасне с 30% спрямо 2019 г., за да достигне 1,1 млрд. долара през 2020 г.

- По-умен смартфон: Пазарът на мултипликатори на смартфони (хардуер, съдържание, услуги) ще донесе 459 млрд. долара приходи само през 2020 г. и ще расте между 5% и 10% годишно до 2023 г. Това означава, че през 2023 г. пазарът на мултипликатори на смартфони вероятно ще генерира приходи от над половин трилион долара годишно.

- Работната сила на интернет: Делойт също така прогнозира, че глобалният пазар на мрежа за доставка на съдържание (CDN) ще достигне 14 млрд. щатски долара през 2020 г., което е повече от 25% спрямо прогнозираните през 2019 г. 11 млрд. долара. Пазарът ще се удвои до 30 млрд. щатски долара до 2025 г., сложен годишен темп на растеж от над 16%.

- На работа с велосипед: Десетки милиарди допълнителни велосипедни пътувания годишно ще се осъществят през 2022 г. Увеличението на колоезденето ще удвои броя на обикновените потребители на велосипеди в много големи градове по света, където колоезденето до работа все още е рядкост. Делойт прогнозира увеличение с 1% точка на дела на хората, които използват велосипеди, за да се придвижат до работа за периода от 2019 г. до 2022 г. Между 2020 и 2023 г. се очаква да бъдат продадени над 130 млн. електронни велосипеда.