Зарибяват реките със 70 хил. балкански пъстърви

70 000 нулевогодишни балкански пъстърви ще заплуват свободно в родните планински реки в периода 11-20 май. Популацията от балканки ще нарасне благодарение на второто издание на кампанията на Риболовен клуб Балканка „Дай шанс на Балканката!”и Лидл България.

В периода 3-17 април над 9 000 фена на търговската верига във Facebook се включиха в онлайн ловене на риби чрез приложението „Дай шанс на Балканката2!”. За 15 дни те успяха да уловят точно 67 912 балкански пъстърви, които ще бъдат допълнени от компанията до 70 000 рибки.

Балканската пъстърва е най-бързо изчезващият вид в нашите планински реки. Това е резултат от много външни фактори, сред които използването на забранени методи за риболов и зарибяването с чужди видове като американката, които изяждат храната, хайвера и малките на балканката. Лидл България застава зад идеята, че заедно можем да направим много за съхраняването на вида.

 „Повишеният интерес към второто издание на кампанията „Дай шанс на Балканката!” показва, че хората са загрижени и искат да помогнат за решаване на проблема. Благодарим на всички наши фенове в социалната мрежа, които отделиха от времето си, за да ловят виртуални балканки. Благодарим и на всички блогъри, които помогнаха кампанията ни да достигне до максимален кръг от хора.”, заявиха от компанията.

„Радваме се, че успяхме да достигнем отново до активните хора в социалната мрежа и чрез помощта на Лидл България ще имаме възможност да зарибим над 120 км планински реки с млади балканки.”, заяви Алън Тюфекчи, председател на УС на Риболовен клуб Балканка. 

Facebook comments