fbpx Зарязаха лозята в долината на Бесите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Зарязаха лозята в долината на Бесите

Ритуалът на „Трифон Зарезан” беше почетен и в долината на Бесите, която днес е част от територията на винарска изба „Беса Валей”. Митичното място е център на винопроизводство още от езически времена, когато преди повече от 2 500 години по тези места е живяло едно от най-непокорните тракийски племена – Беси.

Тържествения водосвет извърши отец Борис Манов. За празничното настроение на гостите, дошли от всички краища на страната, се погрижи местен фолклорен и танцов ансамбъл. Освен от десетки гости, събитието бе уважено и от представители на местната власт и лично от кмета на близкото село Огняново Тодор Попов. Освен пожелания за здраве и плодородие кмета Попов не пропусна да спомене, че избата е един от големите работодатели в Пазарджишка област, осигурявайки заетост на 250 души в активен сезон.

Ивайло Антонов, Генералният директор на „Беса Валей“ и Марк Дворкин – експертът, отговорен за вината Enira, бяха домакини на празника. Те представиха селекцията от престижни вина, които предлага избата. На гостите беше дадена възможност да дегустират вина от серията “Enira”, „Enira Reserva”, “Duo by Enira” и “Cabernet by Enira”. Домакините с гордост представиха Енира Резерва 2008 – реколтата вино, което през 2013 г. е в топ 5 в класацията DiVino Топ 10. Превъзходната комбинация от сортове мерло (42%), сира (20%), каберне совиньон (13%) и пти вердо е най-добрия пример за философията на избата при създаването на истинска магия от гроздов сок.

Празникът беше повод да се направи и ретроспекция на изминалия предизвикателен и труден земеделски сезон. 2013 година ще се запомни с по-слабата като добив реколта. Обикновено той е в границите на 600 килограма от хектар. Резките климатични промени са основната причина за намаления добив, сподели още генералният директор на „Беса Валей” Ивайло Антонов. Сред добрите новини е, че въпреки по-малкото количество добито грозде, технолозите на избата са успели да извлекат максимално високо качеството на плодовите зърна. Избата разполага с 3 000 дка лозови масиви засадени с френските сортове мерло, сира, петит верко и каберне совиньон. През 2013 г. вината с марка “Enira” вече присъстват както на традиционните пазари на европейския континент и САЩ, така и в страни от Азия. През миналата година избата получи и почетен диплом за традиционно силното си партньорство и сътрудничество с Българската търговско-промишлена палата. Представяне и дегустация на висококачествени български вина беше организирано и на официалната церемония по връчване на Годишни награди на БТПП за 2013 година.

Традицията на празника „Трифон Зарезан” да се зарязват лозята, растящи по огряните в слънце южните склонове датира по тези места от незапомнени времена, споделят местните жители. След създаването на добре познатата винарска изба през 2001 година обаче, честването на обичая добива огромна популярност.