fbpx Зеленчукопроизводителите ще получават субсидии на килограм продукция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Зеленчукопроизводителите ще получават субсидии на килограм продукция

Зеленчукопроизводителите ще получават субсидии на килограм за качествена продукция от следващата година. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща със земеделски производители в град Рила. Обявихме новата мярка и тя ще се прилага за първи път. Досега никой не я е въвел, обяви министърът. За целта ще бъдат осигурени 15 млн. лв., които ще бъдат европейски средства.
Министър Найденов обяви във връзка с исканията на протестиращите зеленчукопроизводители в Струмяни, че проверките за контрол по вноса е към Министерство на финансите. Вносът от Гърция на зеленчуци не може да бъде ограничен, защото е свободен европейски пазар, каза министърът. Той допълни, че земеделците от района на Струмяни, Петрич, Сандански и Кресна трябва да се сдружават, за да станат по-конкурентни на гръцките производители. В Гърция стопаните са обединени в кооперативи. Друг голям проблем за зеленчукопроизводителите е, че не се регистрират като земеделски производители и работят в сивия сектор, каза министър Найденов. Той допълни, че по този начин те не могат да получават субсидии.