Зимният уют трайно се настани в сръбския ресторант "Котилото"

Ако не ви се пътува чак до сръбско, за да нагостите душата си, ние имаме страхотно предложение - в София, в подножието на Витоша планина, типичното домашно гостоприемство и истински кулинарен празник ще усетите в сръбски ресторант „Котилото” в кв. Драгалевци. Ние сме му страхотни фенове и не пропускаме нито един сезон да го посетим. А тази зима уютът вече трайно се настани там, подклаждан от дълги приказки за пълни с деликатеси маси, избрани питиета и онзи неподправен сръбски дух, който дава есенцията на едно преживяване в ресторанта.

От ранна есента лично главният готвач и собственик майстор Даци е сложил цветна туршия, която има невероятен вкус. „За да сме сигурни, че всяка хапка, която опитват нашите гости е кулинарно изкушение, приготвяме сами голямата част от зимнините”, споделя Далибор Маринкович.

„Само си представете хрупкави кисели краставички, кисело зеле, шарена туршия, люти мариновани чушлета с чесън и оцет, маринован карфиол по сръбски. Прибавяме и каймак, който страхотно върви с топла пърленка. Сипваме в чинията и щедра лъжица печен сръбски боб яхния на фурна с подправки и чесън. Ще ви предложим и няколко тънки резени шарена сланина, която сами си правим”, кани Йонко Георгиев, другият собственик на „Котилото”. „Майстор Даци я опушва на букови дърва, после леко я маринова в морска сол. Предлагаме гарнирана със ситно накълцан червен лук и кисела люта чушка… Ние сме големи почитатели на домашната кухня, затова предлагаме много любими рецепти, някои от които със сръбски привкус.

 
От скарата с дървените въглища се носи такъв аромат, че нямате търпение да опитате от крехките пържоли, плескавици и ущипци с неземен вкус. Телешкото бонфиле се топи в устата. 

„Ние, сърбите се славим с това, че даваме големи порции. Защото първо се хранят очите, после се душата и накрая небцето. Ястията ни са големи, красиво подредени и украсени, за да може нашите клиенти да си тръгнат доволни и нахранени. И след това задължително се връщат пак”, споделя майстор Даци успеха на сръбския ресторант в София. И реди щедро месата, които предварително са подготвени и мариновани.

 

Крехки пържоли, плескавици и ущипци с ароматен вкус, телешко бонфиле, шницел, направен по тайна сръбска рецепта, пазена в сейф в сръбския кулинарен Парламент, диплени свински чревца на скара – все изкушения, които ако не успеете да опитате наведнъж, задължително трябва да се върнете.

Този сезон не трябва да пропускате ноите предложения - телешки бузи в було на скара, поднесени с топъл каймак, който се размеква така, както сърцето на човек от любов. А опитвали ли сте някога пушени чревца, след това запечени скарата, които просто изпращат сетивата в други измерения? Има и още изненади в новото зимно меню, което просто трябва да се опита! Все пак един път се живее!

 

Facebook comments