fbpx 12 начина за разпускане след голям стрес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

12 начина за разпускане след голям стрес

 

Въпреки, че до скоро летните ваканции ни даваха прекрасни емоции, работата изведнъж връхлита в бясна сила. И буквално не може да я поемете. Усещате, че полудявате. Дните се изпълват с безкрайни задачи, срещи, стотици мейли, телефонни обаждания и съобщения, един проект след друг. Колкото и да сте организирани, трудно се издържа и тогава се „разболявате” от стрес. След такъв екшън е време да охлабите примката. Ще се почувствате заредени за изкачване на нови върхове. Ето някои изпитани рецепти.

1. Дълбоко дишане. Поемете дълбоко дъх. Задръжте. Отпускайте бавно. Опитайте се да броите до 10, докато задържите дъх. Почувствайте как напрежението и стреса изтичат с издишания въздух. Повторете това упражнение 3 до 10 пъти или колкото е необходимо.

2. Масаж. Помолете някой да разтрие раменете, шията, главата, долната част на гърба. Това помага много. Ако пък се обърнете към скъп човек, ще отпуснете всеки мускул на тялото. Нека го направи като започне от пръстите на краката до главата.

3. Разходете се. Когато сте в среда на стрес, използвайте да излезете за пет минути и да се разходите около сградата. Дишайте дълбоко. Това отнема напрежението

4. Упражнения. Ако можете да отидете да плувате сутрин рано, ще се чувствате много освежени. Когато трениранте избягвате да мислите за други неща.

5. На открито. Дори и да нямате възможност да плувате, разходете се на открито рано сутрин. Ако в близост има парк природата отнема тежките мисли. Докато ходите, разтягайте тялото с няколко дълбоки вдишвания и се наслаждавайте на пейзажа.

6. Секс. Това упражнение е може би едно от най-великите на всички времена. То работи безотказно и... може би е най-доброто в този списък.

7. Вземете си почивен ден. Няма нужда от специално планиране – сигурно имате някой ден компенсация, невзети дни отпуска, в краен случай вземете болничен!

8. Медитирайте. Не е нужно да бъдете специално обучени за кратка, релаксираща медитация. Просто седнете някъде на тихо, затворете очи, отпуснете се и се съсредоточете върху дишането си. Опитайте се да се концентрира върху него и най-вече върху въздуха, който издишате. Ако в главата ви изскочи някой проблем (което е неизбежно), просто признайте, че имате да го решавате и ще се захванете после с него, и отново се съсредоточете върху дишането си.

9. Намерете си някоя книга. Не е нужно да е много сложна, а по-скоро да е лека и приятна. 

10. Не забравяйте любовта. Тя има наистина криле. Не забравяйте да прекарват време с децата или с половинката. Те направо могат да ви изкарат от стресовото състояние, като ви вкарат в друг свят.

11. Изключете всичко. Изключете телефоните, изключете компютъра и изключете за външния свят за известно време. Минете в офлайн режим и за малко забравете за онлайн света! Бъдете сигурни, че можете да го направите!

12. Дрямка. Просто отделете време за 30-минутна дрямка. Тя е като бутона за рестартиране и най-важното - работи цял живот.