fbpx 15 чуждестранни експерти в журито за златните ритони | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

15 чуждестранни експерти в журито за златните ритони

15 чуждестранни сомелиери, еножурналисти и търговци са поканени в журито на Международния конкурс за вина и спиртни напитки за наградите на изложението „Винария 2015“. Той ще определи новите носители на приза „Златен ритон“ - най-престижното българско отличие за вино. Международната изложба за лозарство и винарство ще се проведе от 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив.

Чуждестранните експерти са от държави, които представляват целеви пазари за българските производители, поясняват от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която организира конкурса. По време на неговото миналогодишно издание в 20-членното жури бяха включени 12 оценители от чужбина и те за първи път бяха повече от българските си колеги.

Дегустациите, които ще класират най-добрите вина и спиртни напитки, ще се състоят от 28 февруари до 2 март. Претендентите се състезават в шест категории за вино. Ракии и винено бренди се борят за приза „Златна фиала“, който е равностоен на винения Оскар. Освен големите награди, се присъждат златни, сребърни и бронзови медали. Имената на победителите ще бъдат обявени в „Нощта на Златния ритон“ на 4 март.

Енолозите от чужбина ще посетят български изби и „Винария“, добавят от НЛВК, която е и съорганизатор на изложбата. Така нашите продукти ще бъдат по-добре презентирани пред ключови експерти.

Камарата има намерение да се възобнови традицията Фестивалът на виното да започва пред сградата на община Пловдив с художествена програма, а след това тържествено шествие да измине пътя до панаирния комплекс и да се включи в официалната церемония за старта на „Винария 2015“.

Новост в тазгодишното издание на изложбата е Градът на виното. Той ще представи колекции на известни изби. Щандове ще имат и производители на месни, млечни и хлебни изделия, участващи в Международната изложба за храни, напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“ . В съпътстващата програма, подготвена от НЛВК, са предвидени майсторски класове, промоции на ресторанти, дегустации на наградените вина, премиери на продукти.

За първи път „Винария“ и „Фудтех“ се организират по едно и също време с Международната селскостопанска изложба „Агра“.