fbpx 90% от българите смятат, че качеството на въздуха не се променя или се влошава | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

90% от българите смятат, че качеството на въздуха не се променя или се влошава

Едва всеки пети българин  има оптимистични очаквания към намаляване на замърсяването на въздуха в следващите 3 години. Национално изследване на LG Electronics България, включващо 400 изследвани лица, показва категорично, че запитаните смятат, че състоянието на въздуха в големите населени места е лошо и ще продължава да се влошава. 79% от запитаните смятат, че автомобилите са основна причина за замърсения въздух, а 78% посочват битовото отопление като основна причина.

Оценката на голяма част от потребителите за състояние на въздуха продължава да се влошава. Общо 92% от запитаните смятат, че качеството на въздуха не се променя или се влошава,  а едва близо 2% от изследваните лица смятат, че то се подобрява. 80% смятат, че градовете не полагат необходимите усилия за подобряване качеството на въздуха.

Над 90% от запитаните смятат, че състоянието на въздуха навън се отразява на състояние на въздуха в домовете им. 80% от запитаните се притесняват за наличието на фини прахови частици в дома си. Въпреки това едва 12% от запитаните ползват пречиствател за въздух в дома си. Интерес към пречиствателите, обаче има, като 2/3 от българите са запознати в различна степен с уредите за пречистване на въздуха, но имат нужда от повече информация или препоръка от близък.

При избор на пречиствател за въздух за дома основни фактори за покупка на пречиствател за въздух са грижата за здравето (43,2%), замърсеният въздух навън (39,7%) и грижата за децата (16,2%).  За над 70% от анкетираните най-голямо  предимство на този тип технологии са пречиствателните функции на уредите, премахването на миризми и фини прахови частици.

Като най-важни характеристики на пречиствателните устройства българите посочват ниското ниво на шум, възможността за отстраняване на миризми и възможност за пречистване на фини прахови частици с големина от 10 до 1,0 микрона.