fbpx Автомобилни премиери край женевското езеро | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Автомобилни премиери край женевското езеро

През настоящата седмица Женева е автомобилната столица на света за 82-ри път. Производителите Блясък, лукс, екзотика, икономика, технологии, чудатости, които показват бъдещите тенденции, могат да видят посетителите. Очакват ги почти 180 световни и европейски премиери, много от които буквално след салона ще видим по пътищата. А че никой не иска да говори вече за криза са красноречиви фактите - в салона участват 260 фирми от 80 страни, които ще показват новостите си на площ от 110 000 кв.м, със 30 000 повече от миналата година. Ето някои новости.

С световната премиера на новата Mokka, Opel става първият германски автомобилен производител, който заема място в бързорастящия SUV-B сегмент – напълно в унисон с тазгодишното мото на изложението «Пътуване към бъдещето». Въпреки дължината си от 4.28 метра, Mokka осигурява щедро пространство за пет човека, като предоставя атрактивен дизайн с иновативни технологични решения и функционални системи. Бензиновите мотори са 1.6-л/115 к.с. и 1.4-л/140 к.с. Турбодизеловият двигател е 1.7 CDTI/130 к.с. Opel Mokka се предлага както с предно, така и със задвижване на четирите колела.

-------------------------

С новата Astra OPC, най-динамичната версия на Astra GTC също направи своята премиера. Двулитровият турбо двигател с директно впръскване на горивото е с мощност от 280 к.с., като автомобилът достига максимална скорост от 250 км/ч.
Спортистът е оборудван със специални черупкови седалки създадени с помощта на авангардни технологии. Двете предни седалки, които имат 18 различни настройки,
са с ниска позиция и изкючителна странична опора, а теглото им е с 45 % по-ниско от това на конвенционалните.

----------------

След изключителния успех на 208, автомобилът се « преражда » с нова архитектура и по-голямо вътрешно пространство. И двата силуета се различават значително от досегашната визия, постигната е нова ергономичност, чрез ново оформяне на мястото на водача, голям сензорен дисплей и модерен интериор. Автомобилът се предлага с гама от 10 икономични двигателя с внедрена технологията e-HDi в цялата гама.

------------------------------

Hyundai представи концептуалният модел i-oniq - електрически спортен хечбек с бензинов двигател за увеличаване на пробега. Създаденият с идеята да представи най-новите виждания на дизайнерите и инженерите на Hyundai i-oniq доразвива дизайнерския език на компанията за флуидна скулптура. С дължината си от 4,4 метра той разполага с място за четирима в ориентирания към водача салон. Високотехнологичното оборудване в шофьорския интерфейс и контролните уреди отразява съвременните и бъдещите премиум консуматорски електронни технологии. На пътниците са осигурени удобни кресла, предназначен за оптимален комфорт. Концептуалният i-oniq е снабден с трицилиндров, еднолитров бензинов двигател, съчетан чрез генератор с литиево-йонен електромотор, който осигурява 109 к.с. В електрически режим i-oniq има пробег 120 км, а с помощта на бензиновия агрегат колата може да измине до 700 км, като в смесен режим отделя едва 45 г/км CO2.

-------------------

Новият Jaguar XF Sportbrake се предлага с два дизелови двигателя. Четири цилиндровият 2,2-литровият е с осем степенна скоростна кутия с интелигентна Stop/Start система. При нея разходът на гориво и въглеродни емисии е сведен до минимум, като специалната технология Twin Solenoid Starter позволява мигновено запалване на автомобила и по-бързо ускоряване. 3,0-литровият V6 двигател е предназначен за по-дълги пътувания и гарантира мощ със своите 275 к.с. Многофункционалният XF Sportbrake впечатлява със своите габарити – 4966 мм дължина и 2077 мм широчина при междуосие от 1064 мм. Той се предлага с два екстериорни пакета - Aero (сериен при версията S), като той се отличава с по-голяма предна броня и допълнителни прагове и Black, който впечатлява с матова боя на купето и джанти, боядисани в тъмни цветове. Седалките се сгъват в съотношение 60:40 и осигуряват голямо багажно пространство от 1675 литра. В него може да се побере товар с дължина до 1970 мм и широчина до 1064 мм. Централната площ в багажното отделение може да бъде вдигната, като по този начин се открива допълнително „скрито” хранилище.
Автомобилът е оборудван със системата Adaptive Dynamics, която гарантира оптимална стабилност на автомобила и незабавна реакция на спирачната система при необходимост.

------------------------

След 11 години Mitsubishi представи третото въплъщение на New Generation Outlander. Тази премиера отбелязва началото на едно изцяло ново поколение от глобални продукти на Mitsubishi Motors, отговарящи на амбициите, изложени в интелигентния бизнес план “Jump 2013” на MMC за по-зелен и по-глобален Mitsubishi. В Европа новият Outlander ще се предлага с два различни двигателя - “4J11”- 2.0-литров бензинов двигател MIVEC с мощност 150 к.с. и 2.2-литров Clean Diesel двигател 150 к.с. Той е с изцяло нова система Automatic Stop & Go и изцяло нова 6-степенна автоматична скоростна кутия. Моделът е с адаптивна Cruise Control система, система за ограничаване на последствията при челен удар, система за предупреждение при отклоняване от пътната лента. Outlander ще предложи и версия с плъг-ин хибридно задвижване.

--------------

 

Както винаги Lambo представи порената уникална машина - Aventador J. Чудото предлага две седалки и мощност от 700 к.с., които изстрелват за 2,9 секунди до 100 км/ч. Единствен екземпляр има разрешение за движение по пътищата, но шофьорът и спътникът му трябва да имат екипировка. В модела е търсено максимално олекотяване – няма аудиосистема, климатик, а седалките са от специална материя с вградени нишки въглерод.