fbpx Новата Hyundai Elantra - с тежестта на кралско синьо | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новата Hyundai Elantra - с тежестта на кралско синьо

Новата Hyundai Elantra - с тежестта на кралско синьо

Като всяка жена, първото нещо, което ме впечатли в новата Hyundai Elantra докато я гледах на паркинга, бе изключителният син цвят – ярък, но интелигентен, наситен точно толкова, че да изрисува по най-точен начин плавните форми на автомобила. Именно те бяха следващото нещо, което привлече погледа. Имах усещането, че дизайнерът е направил само една-единствена, но съвършена скица и със затворени очи е нарисувал с един замах линията на профила. Всички знаем, че за съжаление не става така – направени са стотици скици и проби, така че работата между инженери и дизайнери да се слее и да създаде една отлична аеродинамична форма с коефициент на въздушно съпротивление едва 0,27. Затова и новата Elantra създава усещането за двуместно по-скоро за купе, отколкото за компактен седан с четири врати.

Предната част обаче е масивна, която се определя от голямата шестоъгълна решетка на Hyundai. Светлинните подписи на ксеноновите фарове и най-вече новите LED дневни светлини във формата на обърнати бумеранги се забелязват отдалеч.

Високите задните LED комбинирани светлини отлично се вграждат в багажната врата, която завършва с елегантен спойлер. В страничните огледала са вградени мигачи, както и системата за предупреждение при наличие на автомобил в мъртвата зона. Премиум усещането се допълва от 17-инчови алуминиеви джанти.

В купето ме посреща запазеният за Hyundai син цвят на арматурното табло и кратката музикална фраза, която моето музикално ухо винаги приема изключително добре (дори се усетих, че всеки път тези няколко ноти ме карат да се усмихвам, значи не е самоцелно интегрирането им). Широкият дизайн на арматурното табло дава усещане за простор. 4.2-инчовият TFT дисплей е с отлична видимост и – успявам да разчитам информацията и без очилата ми за четене, от които иначе се нуждая. Централната конзола е ориентирана към водача, с хоризонтален дизайн на бутоните и копчетата на групираните логически функции. Това, което обаче отчитам като минус, е малкият 5.0“ TFT-LCD цветен дисплей. В съвремието, когато ставаме, живеем и лягаме с големи смартфони, този екран ми стои леко ретро, нищо, че е тъчскрийн и дори произвежда картината от камерата за заден ход. Но пък има безжична система за връзка на мобилния телефон с аудиосистемата на автомобила и функция за гласови команди и управление от волана. Другият минус е липсата на навигация. За автомобил от такъв клас, който предлага толкова много удобства, това определено не добре. И като че ли дотук ще спра с минусите, които все пак не са от най-съществените (така и така смартфоните са с нас и много често предпочитаме за по-лесно да заложим на Google карти, за да открием даден маршрут).

Седалките, тапицирани с луксозна кожа, са широки и комфортни. Те имат специална твърда подложка в основата, която помага за намаляване на умората на водача на дълги разстояния. Шофьорската се регулира автоматично във височина и дълбочина, както и лумбално, и има памет за позицията. Предните седалки могат да се подгряват и вентилират, а бонусът е, че и задните могат да се подгряват. Температурният комфорт се създава от двузонов климатик.

Това, което ме очарова, е комфортната возия. Пътувам между 140-150 км/ч по магистралата. Имам усещането, че плувам и тази висока скорост е най-естествената за автомобила. Оставам круиз контрола да си гледа работата, а аз се наслаждавам. Накрая хвърлям любопитно око на разхода на гориво – 4,9л/100 км, повече от впечатляващо. Тестовият автомобил всъщност е с най-високата двигателна версия – дизелов 1,6л/136 к.с. и 7 степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Ако сте се спрели на новата Elantra – горещо препоръчвам тази комбинация. Поне ще знаете, че сте взели най-доброто и ще се чувствате отлично на пътя. Когато понамалих скоростта и слязох от магистралата, горивният резултат подобри още повече параметрите – 4,5л!

Новата Elantra е по-лека от предишния модел, но с повишени параметри на устойчивост - 29,5% при усукване и 25,3% при огъване, които именно допринасят за подобрената возия. Значително е подобрена и акустиката в купето, като са добавени различни звуково абсорбиращи материали във всички колони, калниците и пода. Дебелината на предното стъкло също е увеличена.

Цената на тествания модел с всички екстри е около 58 хил. лв. с ДДС, като базовата цена на Elantra започва от 35 хил. лв.