fbpx Бизнес и социални мрежи - мениджъри, сверете своя часовник! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бизнес и социални мрежи - мениджъри, сверете своя часовник!

Имате ли Фейсбук? Какво последно постнахте там? Дали се замисляте от какъв източник (дали пък не е жълт, измислен, съмнителен новинарски сайт) споделяте линкове? А снимките - вечеря с доверен клиент в скъп ресторант наскоро качвали ли сте? Вероятно поне сте се тагвали в някое заведение, докато се предполага да сте другаде. Или сходни сконфузни ситуации. Може би е добре да следваме някои основни правила и да имаме контролирано поведение в социалните мрежи. Особено ако сме на ръководна позиция.

Да, чувам, чувам гласовете на някои, които казват - но аз имам толкова работа! Социалните мрежи са за безработните! Нямам време, пък и нямам какво толкова да правя там. Но, повярвайте, игнорирането им не ви решава въпроса. За жалост е нужно да отделяме време, все повече време и за това – нашето активно бизнес присъствие в социалните мрежи. И заради себе си, и заради бизнеса ни (защото няма бизнес, който да няма допирна точка с активното онлайн присъствие), и заради средата, конкуренцията,
цялата екосистема около нашия бизнес.

В този текст се опитвам съвсем прагматично да дам насоки и съвети за поведение. По темата може да се изпише цяла книга, та дори и две. Но дори само да ви замисля малко, да ви накарам да поразпитате и попрочетете - целта на текста ще е постигната.

Най-често допусканите грешки от шефовете в социалните мрежи

1. Липса на профил.
Защо това не е добре: Това плаши хората и със сигурност днес е маркер за странност, консервативност и дистанцираност. Не е пряка функция на възрастта, разбира се, но често се свързвам и с нея.
Как може да се поправи: Просто си създайте профил. Отнема не повече от 15 минути. И не само това - бъдете активни. Имайте поне по 2-5 поста седмично, доминантно с ваше съдържание.

2. Липса на каквато и да е активност.
Защо това не е добре: И това плаши. Подсказва за незаинтересованост или за воайорство. И двете не са желани, нали? "Прекаленият светец и богу не е драг!" казва народът.
Как може да се поправи: Ако ви е против природата - направете все пак график и поне един пътседмично поствайте нещо - споделено от приятел, от корпоративния ви сайт или друго.

3. Хиперактивност
Защо това не е добре: Разпилява вниманието на хората. От друга страна служителите ви започват да се питат дали и те не биха могли да са толкова активни в социалните мрежи в работно време. А това като че наистина не го искате.
Как може да се поправи: Опитайте се да се самоцензурирате повече. Сведете постовете до 1-2 на ден. Нека служебните са в рамките на стандартния работен ден. Личните - извън него.

4. Прекалено лично
Защо това не е добре: Защото хората са различни, някои се дразнят, други клюкарстват и споделяйки прекалено много лична информация ставате за прицел на разговори, а дори и други неприятности. Нека личните неща си остават за вас. Тук най-вече е добре да се щадят децата и семейството, но също голяма част от личния живот и времето извън офиса.
Как може да се поправи: Самоцензурирайте се. Споделяйте по-малко лична информация. Опитайте се да се дисциплинирате в това.

5. Прекалено бизнес
Защо това не е добре: Както и предната слабост, тук отново не е добре да сме основно бизнес ориентирани в онлайн комуникацията си. Защото рискуваме да станем скучни, непривлекателни, дазагубим аудитория и влияние ако всичко е през дистанция и само работно.
Как може да се поправи: Макар и рядко - споделяйте нещо лично. Не прекалено лично. Но нещо, което издава вашата индивидуалност и ви прави различни. Например книгата, с която заспивате или песен на любим изпълнител.

Имайте предвид, че както на вас самия, така и на вашите служители социалните мрежи и активното присъствие онлайн отнемат време. Няколко са основните посоки, в които да помислите:

- Какво правим в работно време? Социални мрежи - доколко?
- Социални мрежи през служебен компютър и Интернет? А дори и теглене незаконно на филми, например - помислете дали го искате и допускате.
- Риск за мрежата в компанията ви, компютрите.
- Достъп до конфиденциална и непублична информация, която лесно може да се сподели онлайн.
- Лична информация и злоупотреба с нея през служебни компютри - изнасяне във виртуалното пространство.

Възможностите на дигиталната комуникация наистина са безброй и това със сигурност е плашещо. Но страхът не помага, игнорирането на факти и тенденции - също.

Още няколко съвета:
1. Познавайте тенденциите, защото има мода и в социалните канали. Разпитвайте неформално свои приятели или колеги, за да сте в крак.

2. Срещнете се с блогъри или лидери на мнение в дигиталните среди - със сигурност ще са интересни хора и могат да ви дадат добра обратна връзка, съвети и дори да подпомогнат комуникациите ви.

3. Доста банално, а и дано никой не се обиди - но, пишете грамотно. Това означава дори запетайки, пълен член, писане на английски - да са проверени за грешки всички текстове.
В големите корпорации на Запад, а вече и не рядко у нас, в България, към трудовия договор на служителя се подписва и документ с правила за поведение в дигиталното пространство. Това включва параметри на коментиране на служебни задължения, отношения, вътрешна информация и т.н. в социалните мрежи, блогове и форуми. Ако все още нямате подобен документ - може би именно сега е време да се замислите.

И за финал, наместо финал: Скачайте смело във водите на социалните мрежи. Не отлагайте, учете се в крачка, бъдете действени и позитивни. Това работи. Това, със сигурност, работи! Проучете, делегирайте, действайте, самоконтролирайте се и ще успеете.